Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

ilustrační snímek | foto: Antiyoutuber.cz

Duchové a jiné nadpřirozené bytosti v domech. I na TikToku se prosazuje umělá inteligence

Trendy na TikToku jsou různé a mnohdy bizarní. Aktuálně se šíří videa, která by měly dokazovat přítomnost duchů na nejrůznějších místech. Využívají k tomu aplikaci Lensa AI, která pomocí umělé inteligence vytváří malované obrázky z fotek. Některým uživatelům se zdá, že na fotkách jsou nadpřirozené bytosti.
  11:00

Umělá inteligence toho umí hodně. Dělá recepty, tréninkové plány, studenti skrze ni píší seminární práce. Umí ale i pobavit. Před časem sociální sítě zaplavil trend barevných portrétů vytvořených umělou inteligencí. Fotky virtuálních avatarů sdílely stovky influencerů. Někteří začali aplikaci Lensa AI využívat i jinak. Snaží se s její pomocí zjistit, zda je jejich dům prokletý a obývají ho duchové.

Lensa AI nabízí vytvoření uměleckých avatarů v několika tématech, a to například anime, fantasy nebo sci-fi. V podstatě obrázky vypadají, jako by je někdo namaloval, nejedná se o pouhý filtr. Po raketovém růstu popularity aplikace s umělou inteligencí začali její uživatelé experimentovat. Některé už totiž přestalo bavit sdílet jen své portréty, následně zkoušeli, jak by oni sami vypadali se svaly a nebo přidávali avatary svých mazlíčků.

@liminalearth

Using an AI Manga filter to do ghost hunting around the house.

♬ Somebody's Watching Me - Single Version - Rockwell

I to některé později omrzelo a zajímalo je, jak by mohl vypadat jejich domov nebo kancelář v tématu anime očima umělé inteligence. Jednoduše interiér vyfotí a pak čekají, jak by vypadal namalovaný. Brzy se však na některých fotkách začaly objevovat úkazy, které by podle některých mohly vypadat jako duchové. A tak se z nevinné zábavy stal trend, kdy se uživatelé bojí o svůj život a ve svých domovech hledají nadpřirozené bytosti.

Jednoho z uživatelů zajímalo, zda v nemocnici, ve které pracuje, mohou být duchové zemřelých pacientů. Podle výsledných fotek pak usuzuje, že jich našel nejméně osm. Jiná uživatelka si myslela, že její dům je posedlý duchy. Aplikace s umělou inteligencí její domněnky údajně potvrdila a našla jich doma hned několik.

@b00hoohoo

heart dropped

♬ 可愛くてごめん (feat. かぴ) - HoneyWorks

Podobných případů přibývá a uživatelé TikToku začínají být poněkud nesví. Myslí si, že jejich domovy a pracoviště jsou prokleté. „Já se snad přestěhuju, tohle jsem fakt nečekala,“ píše jedna z uživatelek. Přidávají se k ní další a jsou přesvědčení, že se v jejich okolí děje něco hrozného.

@onlynoah

AYO WTFFFFFFF?!?!?!?!

♬ 可愛くてごめん (feat. かぴ) - HoneyWorks

Mnozí tak díky trendu na TikToku věří, že právě umělá inteligence aplikace Lensa AI může být spolehlivým důkazem pro potvrzení existence duchů a jiných nadpřirozených bytostí. Nutno dodat, že žádný takový důkaz neexistuje a jednoduše se jedná jenom o obrázky, která umělá inteligence náhodně vytvořila.