Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

Uživatelé čím dál tím častěji přidávají na sociální sítě fotky a videa, která natáčejí, když řídí. | foto: Antiyoutuber.cz

Rozmohl se nám tu takový nešvar! Tiktokeři natáčejí videa za volantem

Používání telefonu za volantem nebylo nikdy tak časté, jako v dnešní době. Velkou změnou je to, že řidiči už jen nepíší zprávy či telefonují. Trendem je fotit a natáčet videa ve vysoké rychlosti nebo během riskantního stylu jízdy.
  7:59

Vysoká rychlost, nebezpečná jízda a telefon za volantem je fenoménem dnešního dne. Na TikToku je obrovské množství profilů, kde se jejich majitel chlubí rychlou či riskantní jízdou. To je již nebezpečné samo o sobě. Auto však mnohokrát ještě v jedné ruce drží telefon, kterým si vše natáčí.

Příkladem je youtuber TvrdejBob, vlastním jménem Tomáš Drozd, který na svůj TikTok a Instagram přidává podobná videa běžně. V jednom videu dokonce málem srazil zvěř v lese. „Mohla být svíčková + zničený báwo, dvě pozitiva se nestaly a mohla za to jistě přehnaná údržba brzd,“ okomentoval video jeden z fanoušků.

TikTok Tvrdej Bob 4.10.2022

4. října 2022 v 11:59, příspěvek archivován: 4. října 2022 v 11:59

V dalším videu jede jeho autor přes dvě stě kilometrů v hodině a u toho také drží v ruce telefon. Podle přidaného textu si naprosto uvědomuje své chování. „Rychlost je jako droga, směješ se, ale dokáže tě zabít“. Vzhledem k tomu, že nejede po dálnici, ale řítí se po okresní silnici, překračuje povolenou rychlost o více než sto kilometrů za hodinu. Už za to hrozí odebrání řidičského průkazu na šest měsíců až rok a vysoká pokuta. Jeden z komentujících posměšně dodává „a pak to brečí bez papírů, a že za to nemůžou“.

#true #night #foryou ##ride #dead #car #live #speed #forever

4. října 2022 v 12:06, příspěvek archivován: 4. října 2022 v 12:06

Používání telefonu za volantem způsobí ročně v Česku pět až deset tisíc nehod. Ať už jde o telefonování, psaní zpráv a v posledních letech i fotografování či natáčení. Podle statistik společnosti BESIP používá mobil více než 60 procent řidičů a většina z nich nepoužívá handsfree. Třetina řidičů při řízení píše zprávy a šestina fotí nebo natáčí videa.

Momentálně je ve hře novela zákona, která má motivovat řidiče k nepoužívání telefonu za volantem, kdy se bloková pokuta zvedne o více než dvojnásobek a pokuta ve správním řízení o více jak čtyřnásobek své aktuální částky. Dvojnásob se také zvýší bodové hodnocení tohoto přestupku a to z dvou bodů na čtyři.