Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Uživatelé se baví fotkami obětí vraha Dahmera. TikTok zaplavila nová challenge

True crime je aktuálně jedním z neúspěšnějších žánrů jak mezi podcasty, tak na YouTube. Teď se objevuje i na TikToku. Po vydání seriálu o vrahovi Jeffrey Dahmerovi, který fotil své oběti, se začalo objevovat na TikToku mnoho videí. Vznikla nová challenge, kdy se uživatelé točí při reakcích na snímky, které Dahmer pořídil. Podle mnoha je to morbidní a neetické.
  11:00

Popularita žánru true crime v posledních letech stoupá. Úspěch mají jak podcasty rekonstruující různé kriminální činy, tak i seriály. Velký úspěch sklízí především seriál z produkce Netflixu o americkém sériovém vrahovi Jeffrey Dahmerovi. Inspiroval i novou challenge na TikToku.

Jeffrey Dahmer byl vrah, kanibal a nekrofil, který hlavně v osmdesátých letech minulého století zavraždil sedmnáct mladých mužů. Obvykle je opil a následně uškrtil. Jeho oběťmi byli především homosexuální gigolové tmavé pleti. Po jeho dopadení v roce 1991 policie objevila přes osmdesát fotografií jeho obětí. Některé snímky zachycovaly i nekrofilii.

@chia_xo4 So disturbing 😳#polaroid #jefferydahmer #serialkiller #fyp ♬ Psycho Killer - Talking Heads

Netrvalo dlouho a reakce na nový seriál, který byl uveden 21. září, se začaly objevovat i na sociálních sítích. Mnoho sledujících bylo morbidními scénami znechuceno, na druhou stranu se brzy objevila i nová tiktoková challenge.

Sledující seriálu vyhledávají fotky z místa činu, na kterých jsou mrtvá těla mnohdy velmi znepokojivě zobrazena, a reagují na ně. Ač TikTok většinu podobných videí s podobným označením blokuje a maže, i přes to je jednoduché omezení obejít. Na TikToku má tento typ videí přes 3,4 miliardy zobrazení.

@lilbunny.420 DISCLAIMER: dont do it #fyp #foryou #foryoupage #viral #xyzcba #jeffrydahmer #beforeandafter ♬ Cannibal - Ke$ha

Challenge čelí velké vlně kritiky. Podle mnoha uživatelů by se nikdo neměl chlubit tím, že je proti podobným fotografiím imunní a podobnou zábavu vyhledává. Myslí si, že jsou snímky až příliš morbidní.

@doctor.vile EDITED REPOST!! bc tiktok took down the unedited one with 130k Views. #jeffreydahmer #crime #jeffrey #truecrime #polaroid #serialkiller #fyp #sad #scary ♬ Fallen down - Slowed - 「Incørrect」

Také vyzdvihují fakt, že by podobné obrázky nikdo vyhledávat neměl a nechat mrtvé odpočívat v pokoji. Podle nich podobný způsob zábavy rozhodně není etický. Myslí si, že zkrátka challenge zašla až příliš daleko.