Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

ilustrační snímek | foto: tiktok.com/kvetakfamily

Pošli lva, hecuje influencer sledující. Na živých vysíláních mu peníze posílají i děti

Tvorba mnoha tiktokerů směřuje převážně k živým vysíláním, na kterých od svých fanoušků prosí o peníze. Mezi ně patří i influencer, který si říká Květák. Nabádá své fanoušky, aby mu posílali dárky, mnohdy i v hodnotě deseti tisíc korun.
  18:00

Živá vysílání na TikToku, kde streameři v podstatě jen prosí o peníze svých sledujících. Téma, které v poslední době rezonuje na sociálních sítích každým dnem víc. Podle mnoha jsou podobní streameři novodobí žebráci. Patří mezi ně i tiktoker, který vystupuje pod přezdívkou Květák.

„Zapni stream a pošlu ti lva,“ píše jeden ze sledujících pod jeho video. „Tak jestli máš na to odvahu, tak doraž na můj stream a ukaž co je v tobě,“ odpovídá ve videu tiktoker Květák. Říká, že určitě má jen silná slova a určitě nic nepošle. Dárek lva na TikToku stojí kolem deseti tisíc korun.

@kvetakfamily Odpovědět uživateli @@ ♬ původní zvuk - Květák

Na jeho profilu jsou v podstatě jen videa, která se vztahují k živým vysíláním. Přidává různé sestřihy ze streamů, zve na ně a sdílí účty fanoušků, kteří mu poslali nejvíce peněz. To, že oblíbený influencer zmíní v samostatném videu profil fanouška, je pro některé mnohdy dostatečná motivace pro posílání dárků.

Na streamech potom buď prosí o peníze sám, nebo se v „duelu“ snaží porazit jiného influencera. Prakticky to znamená, že „duel“ vyhraje ten, kterému fanoušci pošlou více peněz a Květákovi se daří vyhrávat.

@kvetakfamily @normalbuy1 @barborka375 @monika.srbena1 @annamelicharova4 @citronek282 @simova76 @lukasekmistr @majkl.misak @mirda291 @s_i_n_d_y21200 @zuzanita10 @mariegiia @tatkajouda @_vinsentt @patrikgrizly ♬ Epic Music(863502) - Draganov89

Jeho tvorba má mnoho kritiků. „Docela divné se živit tím, že z lidí taháš peníze,“ píše sledující. „Jak od někoho nenápadně vyžebrat 10 tisíc,“ komentuje další. Shodují se, že chtít peníze od fanoušků, kteří jsou mnohdy nezletilí, není etické a odsuzují ho. K nechápavým reakcím se přidali i někteří tvůrci reakčních kanálů.

„Lidi proč mi to děláte? Pak mi tady ostatní píšou, že jsem žebrák,“ povídá v novém videu tiktoker. Obhajuje se tím, že fanoušci, kteří ho znají, vědí, že o peníze nežebrá a myslí to s nadsázkou. „Pak jsou tady ale youtubeři, kteří zavidí tiktokerům, jak to tady chodí. Youtubeři nemají co na práci, tak musejí reagovat na tiktokery, protože nemají vlastní kontent,“ myslí si.

@kvetakfamily Odpovědět uživateli @I'm fine☹️ ♬ původní zvuk - Květák

Mnoho souhlasných reakcí ale nedostal. Mnoho uživatelů si myslí, že ani on sám nedělá kromě streamování nic jiného a tak jeho argument nedává smysl. „Hlavně že ty máš naprosto hodnotný kontent,“ píše sledující.

Květák není jediným tiktokerem, který se zaměřuje především na živá vysílání. V poslední době se ve spojitosti s nimi probírala především Lada Horová, na sociálních sítích známá jako Laduška. Na streamech hecovala své fanoušky, aby jí posílali co nejzajímavější dárky, respektive co nejvíce peněz. Za to získala mnoho negativních reakcí a její starší publikum už její tvorby mělo dost. Podobně koncipované streamy dělá například i Shopaholic Adel, Datel, Adam Kajumi nebo Ondy Mikula.