Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Aplikace TikTok. | foto: Profimedia.cz

Podpora nacismu je na TikToku zakázaná. Stačí však 75 minut a každý ji najde

Etický kongresový výbor z USA zkoumal, za jak dlouho najde průměrný uživatel TIkToku radikální obsah s nacistickou tématikou, aniž by ho aktivně vyhledával. Do pětasedmdesáti minut na platformě se všem testovaným uživatelům zobrazil. Extremistické názory jsou však na síti striktně zakázané, ale omezení moc nefungují.
  6:00

Testování amerického kongresového výboru se účastnilo deset lidí a pracovníci instituce jejich činnost na TikToku důkladně monitorovali tak, aby měli šanci zachytit veškerý radikální obsah ihned. Prověřovali tím, zda je možné nalézt nacistické a jiné radikalistické prvky na sítí, která tvrdí, že takový obsah striktně zakazuje.

Jedna z žen, která se účastnila testování, našla nacistický obsah dokonce za méně jak hodinu. Byl součástí videí ze soudu Amber Heard a Johnnyho Deppa, z kterých tvůrce udělal remake a přidal do něj extrémně pravicové prvky. Tím se dle etického kongresového výboru potvrdilo, že algoritmus TikToku není schopen rozeznat škodlivý obsah, když je součástí jiných videí.

Logo aplikace TikTok.

Celý výzkum probíhal na základě událostí z 6. ledna 2021, kdy příznivci Donalda Trumpa vtrhli do Kapitolu, jelikož byli nespokojení s výsledky prezidentských voleb. Odborníci se totiž domnívali, že k celé události došlo na základě podněcování na TikToku. Přišli ale na to, že i přes špatně cenzurovaný obsah TikTok nebyl zdrojem motivace pro povstalce.

Extrémně pravicové hnutí Bogaloo, které se podílelo na vniknutí do kongresu, si několik měsíců před události sice založilo profil na TikToku, ale platforma v rychlosti jednala a účet s názvem QAnon smazala a zakázala jeho vlastníkům zakládání dalších účtů.

Příznivci Donalda Trumpa překonávají zdi Kapitolu.

I přes to, že TikTok nebyl pro povstalce zdrojem, se pracovníci kongresového výboru rozhodli pokračovat ve zkoumání platformy. Zjistili, že i když jejich algoritmus mnohdy nedokáže rozeznat extremistické prvky, které jsou součástí některých videí, tak jsou na tom o mnoho lépe než Facebook a Instagram.

Skutečnost, že algoritmus TikToku není dokonalý, ukazuje i kauza z října 2022, kdy na internet unikly nahé fotky volejbalistek z Wisconsinu, které lidé rozšířili v rychlosti blesku. Fotografie pak vkládali do sekvencí, ve kterých platforma nebyla schopna odhalit nahotu.