Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej

ilustrační snímek | foto: reprofoto dailymail.co.uk

Trpíte nespavostí? Lidé na TikToku vymysleli zázračný recept, pomůže prý drink z třešní a hořčíku

Na TikToku se virálně šíří nápoj, který vás údajně zázračně zbaví problémů se spánkem. Jedná se o kombinaci třešňového džusu, hořčíku a perlivé vody. Experti sice tvrdí, že jeho účinky jsou diskutabilní, lidé si je nemůžou vynachválit. Prý se nikdy nevyspali lépe.
  17:07

Kvalitní a nepřerušovaný spánek je pro organismus i lidské duševní zdraví naprosto stěžejní. Pravděpodobně každý však v životě zažil problémy se spánkem. Mnoho lidí spí málo, protože nemůžou usnout a řada z nich se budí uprostřed noci. Lidé na TikToku však vymysleli nový nápoj, jak s nespavostí bojovat a je populární po celém světě. Může ale doopravdy fungovat?

Nejnovější tiktokový trend se jmenuje Sleepy Girl Mocktail – tedy v překladu něco jako moktejl pro ospalé dívky. Jedná se o kombinaci třešňového džusu, hořčíku v prášku a perlivé vody nebo probiotické limonády. Na TikToku se nápoj šíří rychlostí blesku a nejen influenceři tvrdí, že se díky němu mohou konečně vyspat. „Je to nejlepší věc na spaní. Konečně jsem spala 8 hodin vkuse,“ píše jedna z nich.

Může ale Sleepy Girl Mocktail doopravdy pomáhat se spánkem svými nevšedními ingrediencemi, nebo jde jen o placebo? „Výzkumy účinků hořčíku ve vztahu ke spánku nejsou jednoznačné,“ popsala Michelle Drerup, ředitelka spánkového centra v Clevelandu. „Některé výzkumy ukázaly, že hořčík spánek sice zlepšit může, jiné souvislost neprokázaly,“ vysvětlila a dodává, že hořčík působí na receptory v mozku, které zklidňují aktivitu mozkových buněk, což někomu se spánkem doopravdy pomoct může.

Sleepy girl (& boy) mocktail for your best nights sleep ��

20. února 2024 v 15:41, příspěvek archivován: 20. února 2024 v 15:41

Se spánkem však může pomáhat nejen hořčík, ale i třešňový džus. Wissam Mansour, ředitel programu spánkové medicíny na univerzitě Duke, tvrdí, že jsou třešně přirozeně bohaté na melatonin a mají protizánětlivé účinky. Třešně obsahují také velké množství aminokyseliny tryptofanu, která se využívá při tvorbě serotoninu, tedy chemické látky, která pomáhá pomáhá regulovat náladu a spánek. „Kombinace všech těchto látek by mohla zlepšit kvalitu spánku, pravděpodobně ale nebude stačit na to, aby spánek zásadně ovlivnila,“ doplnil Mansour.

Odpověď na otázku, zda je Sleepy Girl Mocktail doopravdy účinný, tak není jednoznačná. Nápoj by mohl se spánkem pomáhat, ale rozhodně nejde o univerzální lék, který pomůže každému, kdo trpí nespavostí. Je totiž nutné při jejím řešení také uvažovat mnoho vnějších i vnitřních faktorů, mezi které patří například stres, který spánek ovlivňuje naprosto zásadně.

Experti při řešení nespavosti doporučují si vytvořit před spaním určitou rutinu. Před spaním je důležité nenechat na sebe působit modré světlo, odložit telefon a další chytrá zařízení. Před spaním je vhodné si vyvětrat, zapálit svíčku a třeba si i číst. Je důležité se také vyhnout alkoholu, kofeinu a jiným stimulantům. Jednoduše, pokud je součástí večerní rutiny příprava moktejlu s třešňovým džusem, díky kterému se v noci uvolníte, rozhodně na tom není nic špatného. Problémy s nespavostí však pravděpodobně zázračně nevyléčí.