Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

Čínská aplikace TikTok je braná jako hrozba už i v Česku. | foto: Profimedia.cz

TikTok jako bezpečnostní hrozba už i v Česku. NÚKIB doporučuje aplikaci nemít v telefonu

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování kvůli aplikaci TikTok, označil ji za bezpečnostní hrozbu. Užívání sítě zejména kvůli sběru dat by měla zvážit i široká veřejnost.
  12:51

Aplikace TikTok, kterou má v telefonu nainstalovanou velká část mladých a dospívajících lidí, je trnem v oku nejrůznějších bezpečnostních složek po celém světě už nějakou dobu. Teď je tomu tak už i v Česku. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování, ve které upozorňuje na to, že je TikTok bezpečnostní hrozbou.

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi, v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v ČR, nám nedává jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“ uvedl ředitel NÚKIB Lukáš Kintr. Dalším důvodem pro vydání varování je podle úřadu právní a politické prostředí v Číně, kterému podléhá vývojář a provozovatel aplikace, pekingská společnost ByteDance.

V tuto chvíli NÚKIB varuje před instalací TikToku na zařízení, která mají v sobě zároveň i přístup k systémům kritické informační infrastruktury, informačním systémům základní služby a významným informačním systémům. Zároveň s tím ale NÚKIB vyzval i veřejnost, aby instalaci TikToku, a sdílení informací na něj, zvážila. „U tzv. zájmových osob, tedy osob, které jsou například ve vysokých politických, veřejných či rozhodovacích funkcích, doporučujeme aplikaci nepoužívat,“ dodává úřad ve varování. „NÚKIB doporučuje zakázat instalaci a používání aplikace TikTok na zařízeních, jež mají přístup do regulovaného systému jako nejsnadnější způsob, jak co nejvíce eliminovat uvedenou hrozbu,“ uvedl úřad. Na mysli má pracovní i soukromá zařízení využívaná k pracovním účelům.“

Aplikace podle NÚKIB například zjišťuje informace o dalších nainstalovaných aplikacích. Obsah soukromé komunikace nahrává na servery ByteDance, pravidelně kontroluje polohu zařízení a má přístup ke kontaktům, informacím o zařízení, sítích WiFi či kalendáři. „Množství dat a způsob, jakým jsou sbírána, může sloužit k zacílení kybernetických útoků na konkrétní osoby, a tím zvýšit riziko jejich úspěchu,“ stojí ve varování.

Česko se zařazuje mezi další země, které před TikTokem varují a i ho nějakým způsobem regulují. Minulý rok zakázalo několik států USA TikTok na telefonech státních zaměstnanců. Koncem února tak učinila i Evropská komise a to hlavně kvůli obavám z nedostatečné ochrany dat. Nejde však jen o pracovní telefony, ale dokonce i o ty osobní.