Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

TikTok bude omezovat nezletilé. Na platformě mohou trávit jen hodinu denně

TikTok chce omezit dobu sledování videí ze strany dětí, nezletilí budou moci bez omezení trávit pouze hodinu denně v aplikaci a poté budou muset zadat heslo. Omezení se však dá jednoduše obejít.
  12:09,  aktualizováno  14:27

Aplikace TikTok se rozhodla, že zakročí proti závislosti svých uživatelů, hlavně těch dětských. Ti se totiž kvůli dobře propracovanému algoritmu, který aplikace má, často nedokážou odtrhnout od sledování videí. A právě tomu chce vedení TikToku zabránit. Rozhodlo se, že omezí nezletilé uživatele tím, že jim nastaví denní limit tráveného času v aplikaci. Neznamená to však, že nezletilí nebudou moci trávit v aplikaci více času. Po hodině, kterou nezletilý uživatel stráví sledováním videí, se objeví upozornění, že přesáhl hodinovou dobu v aplikaci.

Následně bude muset zadat zvolené heslo, aby mohl pokračovat ve sledování videí. Omezení bude nastaveno automaticky u všech, co během registrace uvedli, že jejich věk nepřesáhl hranici zletilosti. Cílem omezení je alespoň některé uživatele donutit k tomu, aby přemýšleli o čase, který strávili sledováním jednoho videa za druhým. Videa na TikToku navíc často vůbec nejsou edukativní, pouze se snaží diváky zaujmout nejrůznějšími způsoby kontroverze.

Aplikace díky heslu pomůže rodičům nezletilých uživatelů lépe dohlížet na čas, který jejich děti tráví na TikToku. Heslo, které nově bude potřeba zadat, totiž mohou nastavit oni. Po vypršení hodinového limitu by tak mohli povolit jedině oni další užívaní TikToku během dne. Není to však první možnost pro rodiče, jak mohou kontrolovat své děti. TikTok totiž umožňuje propojit rodičovský účet s účtem dítěte, aby měli přehled o jeho aktivitách.

Mohou tak sledovat, kdy jejich děti tráví v aplikaci nejvíc času, jaký obsah si vyhledávají a podobně. Dokonce mohou už teď své děti omezit. Například se dá omezit užívání přes den, omezit notifikace, nebo je úplně ztišit, třeba na noc. Zároveň mohou vybrat dny, kdy TikTok nebude možné používat vůbec. To se jim například hodí během školních dnů. Děti by tak případně mohly používat TikTok pouze o víkendu a ne v době, kdy se mají učit.

TikTok navíc už před časem podle zadaného věku omezil své uživatele. Pokud je uživatelům mezi třinácti a šestnácti lety, jejich profily jsou automaticky nastaveny jako skryté. To si ale mohou sami vědomě změnit. Také mohou v aplikaci posílat zprávy a ž po překročení věkové hranice šestnácti let. Tato pravidla ovšem nezabrání nadměrné konzumaci videí. Všechna opatření mají totiž jediný účel. Zabránit dospívajícím, aby byli závislí na přílišném sledování obrazovky.

Kvůli svému propracovanému intervalu, se aplikace TikTok jen velmi těžce opouští. Je dokonce spousta lidí, kteří TikTok hned po probuzení otevřou a zaseknou se v něm. Na TikToku se také dostala do trendů videa, kde svalnatý tiktoker vybízí k okamžitému opuštění aplikace. „Běž okamžitě spát! Vypni ten telefon, nebo si pro tebe dojdu! Jsem znechucený. Proč jenom sjíždíš videa? Běž spát,“ rozkřikne se autor videa a rozběhne se ke kameře. Často také vybízí k tomu, aby se sledující jeho videí zvedli z postele a šli něco dělat. Je to svým způsobem pokus o to, aby i při sledování jeho videa, uživatel přemýšlel nad tím, že v aplikaci tráví až příliš času.

@papaswolio

🥱🛏

♬ GO TO SLEEP - Papa Swolio

Omezení, která TikTok chystá, však mají jeden zásadní háček. Obrovské množství lidí totiž při vyplňování svých osobních údajů lže. Nezletilí mohou bez problémů říct, že jim už bylo osmnáct. TikTok totiž nemůže nijak po svých uživatelích vyžádat potvrzení o jejich věku a tak se nové omezení týká pouze těch, kteří při registraci o svém nezletilém věku nelhali, nebo s nimi registraci vyplňovali jejich rodiče. Jenomže ani to neznamená pro nezletilé uživatele konec. Není totiž nic jednoduššího, než si založit druhý profil, ve kterém o svém věku budou lhát a vyhnou se tak zbytečnému omezování jejich účtu. Najdou se však určitě i tací, kteří si díky novému omezení rádi od nadměrné konzumace obsahu na TikToku dají pauzu.