Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

Pink Sauce od Chef Pii a drama kolem plní TikTok. | foto: Antiyoutuber.cz

Lhát na sítích se nevyplácí: TikTokerka zfalšovala etiketu, jdou po ní úřady

Na For You Page měl Pink Sauce, neboli růžovou omáčku, skoro každý. Ač se zatím prodává jen v USA, vyvolává drama. Kuchařce Chef Pii sice na TikToku přinesla slávu, může jí ale dostat do problémů a dokonce až před soud.
  11:00

Na TikToku můžete prorazit naprosto s čímkoliv - s tancem, zpěvem, s vtipnými videi, s recepty, ale i s naprostými bizáry. Americká kuchařka, která si říká Chef Pii, začala stoupat ke slávě, když si prakticky jakékoliv jídlo, od kuřete po zmrzlinu, začala polévat zářivě růžovou omáčkou. Zaujala s ní miliony lidí - jedni po omáčce toužili, jiní upozorňovali, že tak výrazně růžová potravina nebude moc zdravá. Omáčka Chef Pii přinesla i slávu - zatímco na začátku měla na TikToku 800 sledujících, dnes jich má 170 tisíc.

První video s omáčkou se na TikToku objevilo začátkem června. Od té doby ale kromě nadšení vzbuzuje rozpaky - zatímco v prvním videu byla barva zářivě růžová, dnes je velmi světlá. Změnila se i konzistence. A co víc, Chef Pii nebyla nikdy schopná říct, co přesně její produkt obsahuje.

@chef.pii

PINK SAUCE 

♬ original sound - PINK SAUCE QUEEN 襤

Podle oficiálních dokumentů je omáčka z vody, slunečnicového oleje, dračího ovoce, medu, česneku, octa a několika druhů koření. Dříve se však na webu produktu uvádělo, že je v něm i mléko. To se podle Pii nakonec zaměnilo za sušené mléko.

Co ale lidem vadí a proč omáčka vzbuzuje na TikToku i mimo něj spíš rozpaky?

Barva se změnila - na začátku zářivě růžová omáčka se dnes prodává v barvě, jako kdyby se do majonézy přidala trocha kečupu. Změnila se i konzistence - dřív hodně hustá je teď poněkud tekutá. Zároveň, ač je v omáčce mléko, nikdo se k potravině tak nechová. Neposílá se skrze chlazenou přepravu, ale obyčejně. Lidem tak balíčky chodí zkažené, některé dokonce po cestě explodovaly. Množí se i případy těch, kterým bylo po omáčce zle - mnohdy proto, že nevěděli, že je potřeba potravinu skladovat v lednici. Že je v ní mléko, co by se mohlo zkazit, se totiž nikde nepíše.

@crawking #stitch with @bigmoneyyykwithlocz #PinkSauce #Botulism #Food #saftey #news #Crawking #Pink ♬ original sound - 咽CRAW KING

Podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv musí mít všechny potraviny (až na pár výjimek, ale tam se růžová omáčka neřadí) potvrzení, že jsou vyrobeny z nezávadných ingrediencí a za dodržení hygienických podmínek. To sice Pink Sauce tvrdí, pravda to ale není a úřad nyní celou věc šetří. Chef Pii tak dokonce hrozí až trestní stíhání a teoreticky vězení.

Omáčka, která stojí 20 dolarů, měla ambice prorazit i do světa, takže teoreticky i k nám do Evropy. Teď je otázka, zda z tiktokové slávy nebude tiktokový propadák.