Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

ilustrační snímek | foto: Antiyoutuber.cz

Aplikace posílá uživatele na náhodná místa. Někteří našli i mrtvá těla

Aplikace Randonautica nabízí svým uživatelům náhodná místa, kam vyrazit na výlet. Mohou je ovlivnit i svými myšlenkami. Objevuje se ale čím dál tím více znepokojujících videí, kdy uživatelé našli na místech i mrtvá těla. Vše dokumentují na TikTok.
  17:00

Na TikToku existuje mnoho zábavných challengí. Některé se ale mohou ukázat jako pravý opak. Na sociální síti už se několik let objevují znepokojivá videa z Randonautingu a i přes nespočet hrůzných zážitků se stále objevují nové příspěvky.

Randonauting je v podstatě objevování nových míst pomocí aplikace Randonautica. Ta vygeneruje uživatelům několik náhodných míst, kam mohou vyrazit. Mnoho z nich bývá v přírodě, proto se stala aplikace velmi oblíbenou během lockdownu v roce 2020, kdy díky ní mohli uživatelé zábavnou formou vyrazit na procházku. Své zážitky sdíleli na TikToku, který tou dobou začalo nově používat velké množství dospívajících.

Aplikace používá náhodný generátor souřadnic díky kterému navrhuje místa k návštěvě. Uživatelé ale v módu „attractor“ mohou místa, které se jim zobrazí, ovlivnit svými myšlenkami. Randonautica je založená také na spiritualitě a tvrdí, že může pomoct nasměrovat své uživatele na jejich vysněnou cestu. Stačí jen věřit svým myšlenkám a přání se splní. Alespoň podle aplikace.

Jeden z uživatelů tvrdí, že se chtěl stát sebevědomým a aplikace jeho tužby vyslyšela a zavedla ho k poštovní schránce s nápisem „žádný strach“. Jiný si přál něco jednoduššího, chtěl vidět žlutou barvu. Aplikace mu ukázala místo, kde pod pouliční lampou našel žlutou květinu. Podobných zkušeností popsalo mnoho dalších uživatelů.

@haley_aig I deleted the randonautica app after this #randonautica #randonauting #randonautinggonewrong #pennsylvania #scary #ghost #truestory ♬ Creepy, scary, horror, synth, tension - Sound Production Gin

Ač je challenge v jádru neškodná, brzy se začala objevovat řada znepokojujících videí. Někteří uživatelé nechtějí zhmotnit své sny, ale jen vyrazit za dobrodružstvím. Nejznámějším videem je pravděpodobně to, ve kterém skupina mladých lidí našla při používání aplikace opuštěný kufr na pláži v Seattlu. Po otevření cítili nepříjemný zápach a uviděli igelitové pytle. Situace se jim zdála podezřelá a zavolali policii. Ti v zavazadle našli lidské ostatky a později v moři i další zavazadlo.

Další uživatelka se vydala na místo, které jí aplikace nabídla a později tvrdila, že na místě stálo auto, které ji později sledovalo. Případů, kdy byli uživatelé sledovaní po cestě domů, je mnoho. Jiného uživatele sledoval téměř celou cestu muž. Mnoho uživatelů potvrdilo, že aplikaci používají i v noci a nikomu neříkají, kam jdou.

@hiraashahid4 VIRAL TIKTOK LEADS TO AN UNIMAGINABLE DISCOVERY.. #truecrime #storytime #crime #murder #scary ♬ original sound - Hira

Sledující vyděsil i případ dívky, která zveřejnila video, kde hystericky pláče. Později řekla, že ji aplikace zavedla na místo, kde ležel zastřelený člověk vedle silnice. Více či méně děsivých případů jsou stovky.

@itsadrianc the time we went randonauting and a boat started following us #randonauting #randonautica #creepy #fyp ♬ original sound - madsux

Ač největší boom Randonauting zažíval před dvěma lety, videí stále přibývá a na TikToku má označení aplikace přes miliardu zobrazení. Podle kritiků aplikace je důležité především dbát na vlastní bezpečnost a nevydávat se na neznámá místa o samotě, protože se může stát cokoli.