Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Zoe Stephens v Severní Koreji | foto: IG: @zoediscoversnk

Dívka na sítích dokumentuje svoji práci v Severní Koreji. Lidé ji obviňují ze špionáže

Zoe Stephens je osmadvacetiletá britská blogerka a youtuberka, která dokumentuje život v Severní Koreji. Dlouhá léta pracovala jako průvodkyně v Pchjongjangu, ale v průběhu posledních dvou let se rozhodla zveřejňovat záběry ze země na sítích. Na TikToku s tím slaví úspěch. Někteří lidé ji však podezírají ze špionáže.
  14:00

Britská influencerka Zoe Stehphens již několik let cestuje po světě. Díky své znalosti mnoha jazyků pracovala na pozici průvodkyně v Severní Koreji. Její práce skončila během pandemie, tak se alespoň rozhodla místní život sdílet na YouTube. V roce 2022 rozjela i TikTok. Videi na sítích zaujala, někteří ji ale považují za ruskou špionku.

Stephens pochází z Liverpoolu a mimo angličtiny hovoří plynule také japonsky, čínsky, korejsky a německy. Poprvé začala cestovat v patnácti letech. V roce 2018 se odstěhovala do Číny a začala blogovat o cestování. To ji přineslo nabídku pracovat jak průvodkyně čínských turistů v Severní Koreji. Své cestování po Koreji začala dokumentovat a videa přidávala na YouTube.

@zoediscoversnk #northkorea #pyongyang ♬ original sound - North Korea

V roce 2021 rozjela také TikTok, kam začala přidávat obsah z různých severokorejských událostí, který si natočila tak trochu skrytě. Největší boom na TikToku její kanál zažil od června do října 2022, kdy přidala videa dokumentující Severokorejce při běžných volnočasových aktivitách. Jedno z jejích nejpopulárnějších videí zachycuje krásu severokorejských pláží a hor, stejně tak jako život rodin v této oblasti. Pyšní se více jak pěti miliony zhlédnutími.

Chvíli na to, co se její videa stala virálními, přišly i hate komentáře. Lidé ji obviňují z toho, že je ruská špionka, která propaguje severokorejský režim. Podle některých jejích sledujících je dokonce neetické cestovat do Severní Koreji. „Všichni lidé ve tvých videích jsou určitě herci. Život v Koreji přeci nevypadá takhle,“ zní jeden z komentářů pod videem z aquaparku.

@zoediscoversnk Just me early morning beach walking before everyone else gets up. #korea #korean #koreatravel #hamhung #북한 #朝鲜 #朝鲜🇰🇵 #northkorea #fyp ♬ original sound - North Korea

„Má videa ukazují Severokorejce pít pivo, hrát volejbal a zpívat karaoke. Lidé tomu nevěří a považují to za propagandu. Myslí si, že v zemi lidé nemají normální život. Já se jim snažím ukázat, že mají. V tom je i můj obsah na sítích odlišný od ostatních, kteří se zabývají Severní Koreou,“ vyjádřila se Stephens ke své tvorbě.

Podle jejích slov Severní Korea není jen propaganda, pracovní tábory, nukleární zbraně a lidé s propagandou vymytými mozky. Tvrdí, že země má sice od demokracie a inovací velmi daleko, ale i Severokorejci si umí užívat života. Snaží se o zemi vyvracet mnoho stereotypů.

@zoediscoversnk The Munsu Waterpark is a popular destination for koreans on a weekend and national holidays. Its pretty pricy at about €12 per person (same for foreigners and koreans) so its not really somewhere people go every day, rather on special occassions! #northkorea #dprk #northkoreatiktok #northkorean #northkorea🇰🇵 #northkoreans #pyongyang #pyongyangkorea #dprk #northkoreantiktok ♬ original sound - North Korea

Zajímavostí je i fakt, že se v lednu 2020 poté, co vypukla covidová pandemie, byla nucena se z Koreji přesunout na jiné místo. Vybrala si ostrov Tonga, který se ihned po jejím příjezdu kompletně izoloval a ona zde bojovala s pocitem osamělosti, jelikož na místě nikoho neznala. Přihlásila se tak na univerzitní online kurzy a začala dávat dohromady své nahrávky ze Severní Koreji.

Původně si myslela, že na ostrově zůstane pár týdnů. Místo se ale izolovalo na osmnáct měsíců a nebylo sem možné přicestovat ani odcestovat. I proto zde možná nebyl zachycen jediný covidový případ. „Lidé mi psali, že jsem uvízla v ráji. V reálu to ale bylo mnohem horší. Nikdo nikde nechce uvíznout. Ani když se jedná o vaše nejoblíbenější místo. Tonga je takový ráj na zemi, ale byl to pro mě velký boj, žít zde osmnáct měsíců. Na druhou stranu jsem se dozvěděla sama o sobě tolik věcí, co nikdy předtím,“ dodala mladá blogerka.