Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

ilustrační snímek | foto: Antiyoutuber.cz

Znechucení, překvapení nebo zvědavost? Všechno se dá vyjádřit pomocí nového trendu #sideeye

Nový trend bombastic side eye miluje celý TikTok už více než dva měsíce. Vznikal postupně ze dvou videí a teď označení #sideeye vidělo 1,7 miliardy uživatelů. Může znamenat ale prakticky cokoli. Nedávno vznikla také česká verze.
  21:00

Trendy na TikToku se rychle mění a uspět může téměř cokoli. Ač jsou mnohdy úspěšná videa i alespoň z části k něčemu prospěšná, teď uživatelé milují zvuk, ve kterém žena popisuje pohled očima. Trend bombastic side eye uživatelé TikToku milují.

Co to ale side eye vlastně znamená? Je to pohled stranou, který může znamenat znechucení, zvědavost, podezření, překvapení, nesouhlas, cokoliv jiného, nebo zároveň kombinaci všeho zmíněného. V podstatě takový pohled není nic nového, úplně však ovládl TikTok. Označení #sideeye zobrazilo 1,7 miliardy uživatelů a zvuk z oblíbených videí použili tvůrci u téměř 230 tisíc příspěvků.

@matty_ponert nechte si to na doma🙏#fyp #viral ♬ LMAO THE VIDS - ✨ ILikePotatosOnCheese ✨

S původem trendu to však není tak jednoduché. Už v lednu uživatelka Cynthia Mmasi streamovala a řekla „side eye“ dvakrát různým tónem. Jeden z jejích fanoušků video nahrál a od té doby začal vznikat nový trend.

Zanedlouho se však začal objevovat zvuk nový, který je ještě oblíbenější. „Bombastic side eye, criminal offensive side eye,“ zní ve videu. Má přes 27 milionů zhlédnutí a téměř 5 milionů uživatelů ho označilo lajkem. Nastupující zvuk se tak stal mnohem oblíbenějším, než původní video.

Za dva měsíce tak vznikly statisíce videí, ve kterých uživatelé popisují situace, které jsou vhodné označit jako „bombastic side eye.“ Objevují se kočky, děti, dospělí, psi a další u kterých prostě hraje jen oblíbený zvuk. „Když slyším někoho ve škole mluvit o mém bývalém,“ píše jedna z uživatelek ve videu. „Když mi ublíží někdo, komu jsem se líbil dřív,“ vtipkuje jiný uživatel.

@september.child0

a formal apology to my irl friends

♬ LMAO THE VIDS - ✨ ILikePotatosOnCheese ✨

Čím byl trend více populární, tím rychleji se dostával do různých států po celém světě. Obyvatelé jednotlivých zemí si následně začali oblíbené slovní spojení doslovně překládat. U nás tak před nedávnem vznikla česká verze. „Bombastické boční oko, kriminálně ofenzivní boční oko,“ zní z nového videa.