Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Hrozba pro Spotify? TikTok si patentoval službu na streamování hudby

Že má TikTok výrazné slovo ve světě hudby, víme už nějakou chvíli. Vydavatelství tlačí umělce, aby nové písničky co nejvíc propagovali a udělali je virálními. Teď se samotná aplikace rozhodla, že do hudebního průmyslu vstoupí ještě víc - zaregistrovala si službu, která má umožňovat nákup, sdílení, ale i stahování hudby
  10:00

Spotify už nějaký rok kraluje aplikacím, přes které je možné si buď zdarma s omezením nebo s předplatným bez omezení pouštět hudbu. V první čtvrtině roku hudební platformu používalo na 422 milionů lidí. Jenže teď možná pro Spotify přichází velmi silná konkurence - TikTok. Ten neustále roste, což se ukazuje i na poštu jeho uživatelů. V červenci jich bylo už přes jednu miliardu. 

A teď se možná chystá zajít ještě dál, než jen umožňovat lidem sdílet a sledovat videa a pořádat livestreamy. U amerického patentového úřadu si požádal o patent na novou audiostreamovací službu.

Služba by uživatelům umožňovala nakupovat, přehrávat, sdílet a stahovat hudbu. Zároveň by uživatelé mohli vytvářet, sdílet a doporučovat seznamy skladeb, komentovat hudbu a živě streamovat zvuk a video.

Společnost ByteDance, která za TikTokem stojí, už se streamováním hudby zkušenosti má. V roce 2020 spustila aplikaci pro streamování hudby Resso v Indii, Brazílii a Indonésii. V mnoha funkcích se službě, která by se měla jmenovat TikTok Music, podobá.

Resso mělo v listopadu 2021 více než 40 milionů uživatelů měsíčně v Indii, Brazílii a Indonésii, což je číslo, které pravděpodobně poroste. Podle dat Ressa počet měsíčních aktivních uživatelů v Indii vzrostli mezi lednem 2021 a lednem 2022 o 304 procent, na rozdíl od Spotify, které tam za stejné období vzrostlo jen o 34 procent. 

Není jasné, zda ByteDance plánuje vývoj aplikace pro streamování hudby založené na mustru aplikace Resso, nebo zda přijde s něčím úplně jiným. Jak aplikace změní svět hudby, ještě uvidíme.