Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

ilustrační snímek | foto: Antiyoutuber.cz

TikTok údajně vydělává na streamujících uprchlících. Nechává si čtvrtinu výdělků

Syrské rodiny prosící uživatele TikToku o jejich peníze prostřednictvím živých vysílání – někteří je nazývali novodobými žebráky, jiní s nimi byli solidární. Podle nedávných zjištění si TikTok z jejich finančních darů nechává vysokou provizi.
  19:00

Na konci léta začala plnit TikTok živá vysílání syrských uprchlíků. Rodina klečící na kolenou, která prosí sledující o peníze, je scenerie, kterou na sociální síti viděl téměř každý a aktéři dostávali i stovky dolarů za hodinu. Při výplatě tomu už tak ale nebylo. TikTok si údajně bere vysoké procento z darů, které jim sledující poslali.

Streamy Syřanů byly velmi diskutovaným tématem letošního léta. Někteří sledující si mysleli, že jsou podvodné, uprchlíci totiž mnohdy tvrdili, že nemají elektřinu a ani co jíst. Současně ale vysílali téměř čtyřiadvacet hodin denně v osvětlené místnosti, takže elektřinu přece jen mít museli. Na to upozorňovalo mnoho kritiků, kteří je označovali za novodobé žebráky.

@syed_baadshah.x This literally broke my heart 🥺 look hoe fortunate we are. Please support our muslim people ❤️🫶🏼 show them we truly care #fyp #foryou #palistine #syria #refugees #muslim #zakat #live ♬ Infinity - Jaymes Young

Mnoho uživatelů na druhou stranu věřilo, že je tato cesta jedinou možností, jak se částečně postarat svou rodinu a alespoň nakrmit své nejmladší děti. Solidaritu s nimi projevilo mnoho sledujících a posílali jim finanční dary i v hodnotě pěti set dolarů. Doufali, že jim z nepříjemné životní situace pomohou. Někteří uprchlíci tak získali i tisíc dolarů za hodinu.

Stanice BBC v nedávné době však přišla se zjištěním, že velkou část peněz, které syrští obyvatelé dostanou, si nechá TikTok. Reportéři britského kanálu navštívili syrský uprchlický tábor, kde se setkali s Hamidem Al-Awaou, který pomáhá dvanácti rodinám se streamováním na TikToku. Podle něj se vyplacená částka značně liší od té, kterou na streamech rodiny dostanou.

@milananerisa

seeems wrong

♬ original sound - filipina mona lisa

Na tiktokových streamech získávají uživatelé peníze prostřednictvím samolepek neboli dárků. Každá z nich má jinou grafickou podobu a hodnotu. Například lev představuje pět set dolarů. Než se ale peníze dostanou k novému majiteli, hodnota se značně sníží. Podle Al-Awy za lva rodiny dostanou pouze 155 dolarů.

Aby jeho tvrzení britští novináři ověřili, požádali jednoho ze svých reportérů, aby vysílal ze svého syrského tiktokového účtu. Kolegové mu poslali 106 dolarů, reportér měl podle TikToku nárok pouze na 33,03 dolarů. BBC dále odhaduje, že po odečtení všech provizí zprostředkovatelům by reportér nakonec získal zhruba 19 dolarů.

@baldnewsofficial #bbcnews #syrian #refugee #tiktok #fyp ♬ original sound - BALD NEWS

Vedení TikToku prohlásilo, že je zjištěnými skutečnostmi značně znepokojeno a přijalo okamžitá a důsledná opatření. Zároveň ale odmítá prozradit, jak vysoká je jejich provize u ostatních živých vysílání. Podle propočtů to u syrských rodin činí zhruba sedmdesát procent.

Zároveň TikTok potvrdil, že některé účty syrských uprchlíků maže. Některá živá vysílání jsou podle nich v rozporu s podmínkami užívání sociální sítě. Podle nich je na sociální síti zakázáno žebrat a účty budou blokovat nadále. Ač účty mizí, rychle vznikají desítky nových.