Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

ilustrační snímek | foto: TikTok

Novodobí žebráci: Z mostů a ulic se přesunuli na TikTok, z chatrčí s iPhony prosí o vaše peníze

TikTok zaplavují videa syrských uprchlíků, livestreamují 24 hodin denně každý den a při tom prosí o vaše peníze. Tvrdí, že nemají na jídlo, elektřinu, vodu a bydlení a jsou nuceni žít v chatrčích, přitom nějak musejí nabíjet svá streamovací zařízení a TikTok jim někam musí „posílat“ výplatu.
  17:15

Muž klečí před kamerou a prosí o peníze a za ním je několik dětí, které dělají v podstatě to stejné. Scenerie, která je povědomá mnoha uživatelům TikToku. Sociální síť totiž zaplavují livestreamy údajných syrských uprchlíků, kteří se snaží z lidí dostat peníze prostřednictvím dárků na TikToku.

Mnohdy neumí pořádně anglicky a jediné, co znají, je pár základních frází a „pošlete mi dárek prosím.“ Na první pohled se může zdát, že se lidé v nouzi snaží sehnat alespoň nějaké peníze a pravděpodobně tomu tak není u všech. Mnoho z nich tvrdí, že jsou někde, kde není elektřina, vysílají živě ale i patnáct hodin každý den. Do toho jsou jejich livestreamy osvětlené kruhovými světly. Je tak jasné, že nějaká elektřina, minimálně na nabití telefonů a zapojení světel, na místě je. Nadto když vyberou peníze, TikTok je musí někam poslat buď v podobě šeku či připsání peněz na účet, být tedy „bez domova“ úplně nejde.

Žebráci na TikToku tvrdí, že nemají ani elektřinu. Pak je ale záhada, jak nabíjejí svá streamovací zařízení.

Více než třináct milionů Syřanů bylo nuceno opustit svůj domov kvůli občanské válce, která tam probíhá už jedenáct let. Přišli tak do zemí, kde nikoho neznají a neumějí ani jazyk, kterým by se mohli domluvit. Teoreticky se tak nabízí možnost livestreamů na TikToku.

@liveupdatesfromsyria Tiktok beggers The new phenomenon which has started in the Syrian refugee camps.#syria #war #poor #refugees #syria #tiktok #foryou #explore #camps #tents #begging #islam #muslims #muslimtiktok #islamictiktok #worldwide #hunger #starving #starvation #poverty #alone #kids #children #disabled #help #needy #charity ♬ Emotional Humming - Nasheed

Určit, zda jsou účty pravé a lidé ve videích opravdu potřebují pomoc, je obtížné. Někteří situaci komentují tak, že se jedná o novodobou žebrotu, jeden z falešných účtů například streamoval předtočené video, které bylo ve smyčce. Sledující to nejdříve nepoznali a poslali mu spoustu peněz.

Na falešné video upozornil dvaačtyřicetiletý učitel ze San Francisca Conor Cummins. Podle něj někdo dává kamery a světla chudým Syřanům, aby mohli celý den vysílat a vybírat peníze, pak si větší část z vybraných peněz vezme on. Streamy ale zároveň zjevně hrají na city, v záběru kamery jsou nezřídka kdy malé děti, zvířata, to vše ve scenérii vybydleného domu, kde mnohdy není nic jiného, než jen pár dek a polštářů na zemi.

Většinou se před kamerou jedná o stejné složení, hlava rodiny a kolem něj děti, těžko ale říct a dokonce vědět, jestli se jedná o děti vlastní nebo cizí. Za každý poslaný dárek, tzv. donate, jehož cena se pohybuje v rozmezí od dvou korun až klidně po 15 tisíc, vám halasně děkují a posílají prstová srdíčka.

Na TikToku žebrají celé rodiny, nejčastěji ve složení hlava rodiny a početné děti, které děkují za každý poslaný dárek. Zda jsou děti vlastní, nebo jde o rozšířené příbuzenstvo či dokonce úplně cizí děti, to se nikdo nedozví.

Není jednoduché se ani s údajnými uprchlíky domluvit, protože třeba nerozumí anglicky a po chvíli přestanou komunikovat. Livestreamy, a účty samotné, běžní uživatelé neustále nahlašují. TikTok pak jejich obsah blokuje. Účty tak mizí rychle, ale stejně rychle se vždy objeví nové. Buď se stejnými chudými Syřany, ale i s úplně jinými.

@haldmhmd1234

♬ الصوت الأصلي - Syrian refugee