Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

TikTok | foto: Twitter.com

TikTok pracuje na nové zajímavé funkci. Uživatelé si budou moct psát s umělou inteligencí

Umělá inteligence si začíná čím dál více nacházet své místo na platformách. Zajímavým chatbotem překvapila nedávno aplikace Snapchat. TikTok má momentálně pracovat na podobném kamarádovi s umělou inteligencí jménem Tako. Jeho hlavní náplní by mělo být doporučování videí. Uživatel mu jednoduše napíše, na co by se rád podíval a Tako mu to pošle.
  13:58

Umělá inteligence je terno a na vzestupu. Společnosti se ji tak snaží inovativně zakomponovat na své platformy a některým se to poměrně daří. Nedávno přišla pro mnohé zapomenutá aplikace Snapchat s velmi zajímavou funkcí. Pro každého uživatele přidala nový chat s názvem My AI. Jedná se o jednoduše řečeno kamaráda poháněného umělou inteligencí, který je schopný odpovědět téměř na cokoliv. Na něčem lehce podobném by momentálně měl pracovat i TikTok. Nepůjde však jen o umělého kamaráda na povídaní. Jeho hlavní náplní by mělo být doporučování videí uživateli.

TikTok má velice kvalitně vyvinutý algoritmus na doporučování videí. Soustředí se hlavně na to, jaká videa si uživatel ukládá, lajkuje a jak dlouho je sleduje. Není tak těžké mít plnou hlavní stránku videí například o Formuli, pokud uživatel s takovými videi často interaguje. Momentálně by tedy měla společnost pracovat na nové funkci, která by doporučování videí měla posunout na další level. Ačkoliv jsou zprávy ze strany TikToku vcelku nejasné, co se týče rozšíření Taka do světa, hlavní vodítka vedou k tomu, že se pracuje na něčem novém a průlomovém.

Dle informací webu theverge.com, by se tedy nový chatbot měl jmenovat Tako. Tomu, že je tato informace pravdivá, napovídá i to, že si TikTok nedávno požádal o ochranou známku na Tako. Momentálně tato nová funkce je zatím zřejmě pouze ve vývinu a není jisté, kdy se dostane ven. Dle výpovědi společnosti, Taka momentálně testují na uživatelích na Filipínách. Není tak jisté, kdy ho rozšíří do USA, či k nám do Evropy.

Svojí vlastní ikonu by měl mít Tako hned nad profilovou fotkou. Po kliknutí na ni, aplikace přenese uživatele do soukromé konverzace s ním. Schopný by měl být doporučit rozmanitá videa dle přání. Uživatel mu tedy například napíše, že potřebuje recept na nějaké jídlo. Tako mu tak ihned vzápětí pošle video s konkrétním vyžadovaným receptem. Pokud bude uživatel chtít videa s roztomilými kočkami, Tako mu je pošle. Zatím není jasné, jaký model umělé inteligence TikTok používá. Jednat by se tak mohlo o jejich vlastní, či nějaký z třetí strany.

Kdy se tedy na Taka můžeme těšit zatím není jasné. Samotný mluvčí TikToku Zachary Kizer řekl, že se zatím jedná o omezený experiment. To, že TikTok testuje nové funkce pouze ve vybrané zemi, či konkrétní skupině uživatelů není nic neobvyklého. Kizer se také nechal slyšet, že se TikTok tímto snaží učit od jejich vlastní komunity. „Zkoumáme nové technologie, které přidávají hodnotu naší komunitě. Na vybraných trzích testujeme nové způsoby, jak posílit vyhledávání a objevování na TikToku. Těšíme se, že se budeme učit od naší komunity, zatímco budeme pokračovat ve vytváření bezpečného místa, které baví, inspiruje kreativitu a posouvá kulturu,“ nechal se slyšet Kizer.

Ačkoliv je TikTok dostupný uživatelům od třinácti let, některé funkce jsou pro nezletilé nedostupné. Právě i Taka by měli moct používat jen uživatelé nad osmnáct let. Jak ale většina zřejmě ví, obejit věkové omezení na platformě není nic těžkého. Uživatelům na kterých se Tako momentálně testuje, by mělo při přejití do konverzace s ním vyskočit upozornění od platformy. V něm TikTok říká, že se jedná zatím jen o experiment, který může být chybný. Nabádají tak uživatele, aby se nespoléhali na jakékoliv jeho rady ohledně financí, práva, či zdravotnictví.

Nabádají v ní uživatelé také k tomu, aby s Takem nesdíleli žádné jejich osobní data a informace. Společnost bude totiž uchovávat vše, co se v konverzaci odehraje z důvodů jeho zlepšení. TikTok se snaží dát uživatelům najevo, že jim záleží na jejich soukromí. V konverzaci s Takem dává tak možnost odstranit jakoukoliv zprávu i po odeslání. I přes to by si však uživatel měl dávat pozor, co s ním sdílí. Jak je mnohým zřejmě známo, co se jednou dá na internet, už na něm také nadobro zůstane.