Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Český tiktoker Tomáš Husák | foto: instagram.com/its.tomec

Čech radí, jak být úspěšným. Přebírá názory Andrewa Tatea a uráží homosexuály

Mladý tiktoker se rozhodl motivovat své sledující k budování vlastního byznysu. Své rady prodává za měsíční předplatné, sám se živí přeprodejem oblečení. Zároveň zastává názory Andrewa Tatea, nabádá k prodeji vaporizérů nezletilým a uráží homosexuály. Sledující jeho tvorbu příliš nechápou.
  19:03

Na TikToku se díky jeho algoritmu dá rychle rozšířit jakákoliv, mnohdy kontroverzní, myšlenka. Mezi ně patří i podivné motivační proslovy, jejichž sílu objevil už nejeden uživatel. Patří mezi ně i Tomáš Husák, který šíří názory Andrewa Tatea a snaží se svým sledujícím pomoct s budováním nové kariéry. Jeho příspěvky jsou však mnohdy urážlivé a některé nabádají k nelegálním aktivitám.

Husák se na TikToku objevil teprve nedávno, i přes to jeho videa získala desetitisíce zhlédnutí a vzbudila mnoho debat. Snaží se propagovat zdravý životní styl a motivovat své sledující k odchodu z Matrixu. To znamená, že by se neměli řídit tím, co jim diktuje konzumní společnost a měli by vystoupit z řady.

@its.tomec Sleduj instgram its.tomec ✅ #foryou #escapethematrix #school #hustle ♬ Originalton - Tihooooo

Takzvaný „systém“ podle něj nutí mladé studovat, což je prý špatně. Měli by udělat všechno pro to, aby nemuseli svůj čas ztrácet ve školních lavicích. „Jestli sis někdy připadal jako idiot, vzpomeň si, že tu jsou lidi, co si myslí, že potřebují vysokoškolský titul, aby byli úspěšní,“ stojí v jednom z jeho videí. Prý nevadí, že studenti nemají dobré známky, vzdělávací systém je špatně nastavený a neumí ocenit ty, kteří v životě chtějí dokázat něco víc. „Vykašli se na kecy od učitelky, která se nikdy nepohnula ze školní lavice,“ radí Husák.

Vzdělání není důležité a všichni by si měli co nejdříve začít vydělávat. To je jedna z hlavních myšlenek mladého finančního šíbra. Na svém profilu sdílí především různé drahé věci, které by si v budoucnu chtěl pořídit a k videím přidává různé motivační popisky. „Makej tak, aby si mysleli, že jedeš v něčem nelegálním,“ radí Husák ve videu, kde ukazuje auta, která s největší pravděpodobností nejsou jeho. „Ať se děje cokoli, budu ten nejbohatší, koho kdy můj rod zažil,“ píše u dalšího příspěvku.

Finanční šíbr a předplatné

Na konci roku si založil svůj server na komunikační platformě Discord. Ta jednoduše funguje jako diskuze uživatelů, kteří na server dostanou pozvánku. V jeho případě je veřejně dostupná. Při své cestě za vysněným bohatstvím se totiž rozhodl pomáhat i ostatním. Se svými fanoušky diskutuje, radí jim, jak si vybudovat svůj vlastní úspěšný byznys a také sdílí své osobní zkušenosti. Nutno dodat, že on sám se živí prodejem oblečení a prosí své zákazníky, aby ohodnotili jeho profil a potvrdili, že neprodává padělky.

Zároveň si ale chce budovat úspěšný byznys i on sám, takže část serveru je uzamčená a do jednotlivých diskuzí se dostanou pouze předplatitelé. Husák by se jim tam měl aktivněji věnovat, sdílet s nimi detailnější rady a pomáhat s jejich konkrétními problémy. Členství je možné zakoupit jako měsíční za 300 korun nebo půlroční za 1500 korun.

Rady ohledně podnikání mohou však být mnohdy zavádějící. Na svém TikToku totiž doporučuje dělat v podstatě cokoliv, za co dostanete peníze. „Je to nelegální jenom když tě chytnou,“ píše v popisku jednoho videa. Sledující však text příliš nepochopili. „Tak já dám dětem drogy, ale když mě nechytnou, tak to nevadí,“ píše jeden z komentujících a ostatní se shodují. Prý si jde video vyložit několika různými způsoby a je přinejmenším nešťastné podobné příspěvky sdílet.

Rozporuplný obsah však Husákovi pravděpodobně nevadí. V jednom ze svých nejúspěšnějších videí nabádá ostatní, aby prodávali mladistvým vaporizéry. „Prodávej prázdné Elfbary dětem pod osmnáct let. Komu to řeknou, mamce?,“ radí mladý tiktoker. Sledující si z něj utahují, že by to mohli říct třeba policii.

@its.tomec Nebuď sračka Sleduj mě na ig 🚩 #sigmagrindset #success #escapethematrix #foryou ♬ she knows j. cole - slowed vibes🪷

Husák zároveň v podstatě popírá existenci jiných pohlaví, než je muž a žena. Koncem listopadu zveřejnil příspěvek, ve kterém se na začátku mladí přiznávají, že jsou homosexuálové a jedna osoba popisuje, že je nebinární. Na konci videa je sestřih boxerských zápasů, které mají evokovat útok na tři mladé ze začátku videa. Celý příspěvek doplňuje popiskem, že nemáte být s*ačka. Před několika dny se také objevilo video, ve kterém popisoval, že prý nikdy nemohl být žena, protože je přece normální.

Celou jeho tvorbu provázejí názory bývalého kickboxera a v poslední době především influencera Andrewa Tatea. Mnozí ho nemohou vystát a pro jiné je naopak vzorem, což je také případ Husáka. Tate se prezentuje dlouhodobě misogynními a kontroverzními názory. Zároveň zastává naprosto totožný pohled na současnou společnost, tedy Matrix, jak ji oba nazývají.