Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav

Nechutný TikTok trend: 24. dubna je podle lidí národní den znásilnění, kdy je vše prominuto

Na TikToku se šíří další nechutný trend. Někteří lidé označují 24. duben za den národního znásilnění. Nejde o šíření povědomí o sexuálním zneužití. Už několik let lidé na sítích tvrdí, že je jakýkoliv sexuální útok v tento den povolený a prominutý.
  13:56

TikTok je platforma plná zábavných a někdy i poučných videí. Časté jsou na této síti také různé trendy, kdy se tvůrci zapojují do tvorby obdobných videí na různá témata či písně. Některé trendy jsou často však i velmi nebezpečné a život ohrožující. Nyní si někteří lidé opět připomněli jeden takový nechutný trend, který se každoročně v tuto dobu na platformě objevuje. Podle některých jedinců je 24. duben národní den znásilnění. Skutečně nejde o novou věc. Už několik let se tito vyšinutí jedinci snaží ostatní na platformě přesvědčit, že jsou všechny sexuální útoky na ženy v tento den povolené a prominuté.

@mik.mik987 Ifykyk 😃😃😃#april24meaning #fypシ゚viral #nickiminajsmilingmeme ♬ original sound - 丰✭ 𝕿𝖔𝖐𝖎𝖔 𝕳𝖔𝖙𝖊𝖑 ︎ 丰

Nechutný trend se na platformě tradičně šíří natolik, že si ho všimly i některé správní orgány. Německá policie se k němu vyjádřila na svých sociálních sítích. „Tato fáma je nejen falešná a nebezpečná, ale také znepokojivá ve všech směrech. Prosím, nezúčastňujte se toho,“ napsal na svém instagramovém story oficiální účet berlínské policie. Informování o tom, že se jedná o nesmyslný, hloupý a nebezpečný trend, se ujala i berlínská senátorka Katharina Günther-Wünsch. Ta tak rozeslala dopisy do stovek tamních škol.

Tento trend není součástí jen německé tak zvané „for you page“ (pozn. red.: for you page je v překladu hlavní stránka na TikToku). Obavy z šíření této fámy měly i některé školy v USA. Představitelé jedné školy v Minnesotě rozeslali rodičům varovné dopisy o tomto nebezpečném trendu. „Technologie může být použita pro dobro a může být použita pro zlo a mě frustruje, že se tyto věci stále objevují prostřednictvím TikToku,“ uvedl superintendant jedné tamní školy John Magas. Řekl také, že jakékoliv sexuální obtěžování či jen vyzdvihování tohoto trendu nebude tolerováno a naopak přísně trestáno.

@j2hundred #fyp #viral #foryou ♬ original sound - J2Hundred YT

Při vyhledání hashtagu #april24 na TikToku, vyskočí nespočet videí zaměřující se právě na toto téma. V některých se tvůrci svěřují, jak je vůbec možné, že v dnešní době něco takového existuje. „Kdokoliv kdo tohle říká i když třeba jako vtip, kámo, jsi fakt nechutný. Slečny které mě teď posloucháte, nemáte se čeho bát, nikdo se toho nebude účastnit,“ říká ve svém videu tvůrce „j2hundred“, který se na platformě pyšní téměř třemi miliony sledujícími. „Fakt ale takové věci neříkejte ani ve vtipu. To je fakt strašný. Takové věci nemůžete dělat. Tohle není černý humor. Nemůžete udělat jeden celý den o něčem takovém, čím si tolik holek prošlo,“ doplňuje.

Další tvůrci se v rozhořčení z tohoto nechutného trendu rozhodli o informování dívek, jak sexuálnímu napadení předejít a jak se útočníkům případně bránit. Taková videa mají obrovské dosahy s milionovými zhlédnutími. „To myslíte vážně? Národní den znásilnění? Co to je za hoax?“ říká ve svém videu tvůrkyně Krysten Mayers-Mendoza, která má na svém účtu přes čtyři miliony sledujících. „Pokud jdete a nějaké auto vás sleduje, otočte se a jděte opačným směrem. To auto se bude muset otočit, aby vás mohlo nadále sledovat a v ten moment můžete utéct a setřást je,“ pokračuje.

@relatable_girl3 ♬ original sound - girls

Někteří tvůrci tento trend berou skutečně vážně. Ještě před 24. dubnem se na sítích šířila videa, ve kterých lidé zřejmě někdy i neironicky informovali o tomto dni. Některé dívky se i svěřovaly, jak v ten den zůstanou doma a nikam nebudou chodit. „V ten den musím do školy, bojím se,“ píše jeden z lidí na TikToku. „Právě jsem se dozvěděla, o čem 24. duben je. V ten den nejdu do školy,“ píše další.