Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

Dragons breath | foto: Tiktok.comAntiyoutuber.cz

Další nebezpečný TikTok trend. Bonbony naplněné tekutým dusíkem leptají dětem kůži

Na TikToku se objevil další trend. Dětem připadá cool, je však nebezpečný. Desítky dětí utrpěly vážné popáleniny žaludku a otravu jídlem poté, co si dali jídlo napuštěné tekutým dusíkem. Na TikToku je trend známý jako dračí dech.
  15:00

Rychlou cestou se jak na TikToku dostat k většímu publiku může být i poměrně snadná, mnohdy stačí následovat trendy, které se na síti objevují a zapojovat se do nich. Ač to někdy může vyjít, některým trendům je lepší se vyhnout. Můžou totiž způsobit i smrt.

S takovým problémem se nyní potýkají v Indonésii. Tamní úřady už dokonce museli vatovat před konzumací pouliční pochoutky Chiki Ngebul, která je navíc naplněná kapalným dusíkem. Na TikToku se upravenému jídlu říká dračí dech. Uživatelé TikToku, kteří si jídlo dopřáli, pak sdílí videa, kdy se jim z úst valí kouř. Víc než dvacítce z nich to však způsobilo vážné zdravotní problémy.

Po snědení sladkostí utrpěly popáleniny na kůži, měly silné bolesti žaludku a otravu jídlem. Indonéské ministerstvo zdravotnictví vyzývá rodiče a učitele, aby byli obezřetní.

@noticenews

Beware of Dragon’s Breath!! ⚠️

♬ original sound - Notice News

Videí na TikToku s hashtagem #dragonsbreath přibývá spousta, momentálně má hashtag přes dvě stě milionů zhlédnutí. To i proto, že to pro mnohé na první pohled může vypadat jako velmi zajímavá a cool věc. Bonbon je totiž naplněný kapalným dusíkem, z úst tak člověku po pozření vychází zhruba minutu veliké oblaky kouře. Jedná se však o velmi nebezpečné jídlo.

Pozření této pochoutky má jedno jednoduché, avšak velmi zásadní pravidlo. Chiki Ngebul nemusí být nebezpečný pokud není pozřen, dříve, než se kapalný dusík odpaří. Pokud se tak však nestane, může dojít k závažným popáleninám a v některých případech nastává dokonce i smrt.

@kadriyeeabla Zum ersten mal gegessen #paradise #bra #bratan #bratinas #dragonsbreath #milaneostuttgart ♬ Paradise - VIZE & Joker Bra & Leony

„Pamatuji si, když jsem byl v obchoďáku s rodinou, jak jsem viděl, spoustu lidí co si to kupují a strašně jsem to chtěl taky. Teď jsem ale rád, že jsem si to nekoupil,“ komentuje nebezpečnou sladkost jeden uživatel TikToku.

Využití kapalného dusíku k přípravě jídla však není nezákonné. Kuchaři ho často využívají k vytváření zajímavých efektů při podávání jejich pokrmů. Jeho využití je spíše praktické a není určené ke konzumaci. Používá se například také v lékařských zařízeních.

Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo školy k varování dětí o rizicích spojených s pozřením této sladkosti. Na prodejní místa Chiki Ngebul mají začít dohlížet zdravotní úřady a jejich prodej by se měl zpřísnit.

První případ byl podle ministerstva hlášen v červenci roku 2022, kdy dítě ve východní Jávě utrpělo po snědení této sladkosti vážné kožní popáleniny. Další případy byly hlášeny v listopadu a prosinci, kdy byl čtyř letý chlapec přijat do nemocnice s těžkými bolestmi žaludku.

@nitrotreatz Note to self: ✏️ don’t try this again 😅 #fyp #desserts #desserttiktok #dessertsoftiktok #dragonsbreath ♬ хабиби - ♡

V poslední době přibývá díky jeho popularitě čím dál více prodejních stánků s Chiki Ngebul. Odborníci varují, že je levnější a dostupnější, než kdy dříve. Jeho prodejci často neví jak s tekutým dusíkem správně nakládat, což může vést k nebezpečným případům.