Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

ilustrační snímek | foto: Antiyoutuber.cz

Extrémní cvičení a dieta bez jediné možné odchylky. TikTokem se šíří nový trend

Na TikToku se už delší dobu šíří výzva 75 Hard. Její podstatou je striktní dodržování pravidel po dobu pětasedmdesáti dnů bez jediné možné odchylky. Podle odborníků může podněcovat nezdravý vztah k jídlu a cvičení. Myslí si, že jsou pravidla příliš extrémní.
  13:58

Trendy na TikToku jsou různé a virálním se může stát v podstatě úplně cokoli. To však neznamená, že je to zdravé nebo správné. Objevuje se mnoho videí s miliony zhlédnutími, které propagují poruchy příjmu potravy nebo extrémní cvičení. To je i případ výzvy 75 Hard.

Andy Frisella více než dvacet let svého života strávil zjišťováním, jak dovést k dokonalosti mentální sílu. Vše, co se naučil, potom vložil právě do programu 75 Hard, jehož cílem je především vybudovat extrémní disciplínu. Poprvé o něm Frisella promluvil v roce 2019 ve svém podcastu.

@treyetseyatse My current 5am morning routine 🫡🛠 #gymtok #75hard #morningroutine #project50 #gymmotivation ♬ original sound - Sickickmusic

Pravidla výzvy spočívají v tom, že po dobu pětasedmdesáti dnů musíte dodržovat určitá pravidla a nesmíte ani jeden den vynechat. Pokud jedno z pravidel porušíte i den před koncem výzvy, musíte ji celou opakovat. Mezi pravidla patří například přísná dieta bez odchylek, cvičení téměř každý den po určitou dobu a v neposlední řadě musíte vypít předepsané množství vody.

Ač se zdá, že se výzva snaží motivovat k lepšímu životu, může být nebezpečná právě kvůli nutnosti striktního dodržování programu. Uživatelé upozorňují, že by mohla v některých případech více uškodit, než pomoct. Postupně se k nim přidávají i někteří odborníci.

@vegivale Any soft girlies wanna try 75 soft with me? 🙋🏻‍♀️🙋🏽‍♀️🙋🏾 #healthtok #75hardchallenge #75softchallenge #PepsiApplePieChallenge ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz

„Tohle předepsané chování má téměř všechny aspekty, které by mohly podněcovat k negativnímu vztahu k jídlu a cvičení,“ myslí si generální ředitelka a spoluzakladatelka organizace Keep It Clean Laura Henshaw. „Rozumím tomu, že hlavní podstatou výzvy je její intenzita, rozhodně si ale nemyslím, že jsou její návyky udržitelné dlouhodobě,“ dodává.

Danny Kennedy, hlavní trenér společnosti Keep It Clean, si myslí, že není vhodné, aby totožný cvičební plán dodržovali všichni bez rozdílu na jejich fyzickou kondici. „Je opravdu důležité, aby každý začal cvičit tak, jak mu to jeho stav dovolí. Nejprve by každý měl zařadit tréninky s nižší intenzitou a postupně se dopracovat k těm náročnějším. Tahle výzva je však právě náročnější,“ popisuje Kennedy.

@brimahon I failed 75 hard! 🍷🍹?!?! #fyp #75hardfail #75hard #gymtok #pilates ♬ original sound - BRI

Oba dva se shodují, že by výzvu za sebe rozhodně nikomu nedoporučili. Podněcuje podle nich extrémní chování, které by mohlo vést k poruchám příjmu potravy a přílišné sebekontrole. Podle nich by každý měl najít způsob života, který mu bude vyhovovat a nepřemáhat se dodržovat nezdravé návyky.