Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Dávat peníze chudým je teď hit Tik Toku. | foto: Profimedia.cz

Dávají peníze bezdomovcům a chudým a sledující rostou. Dost často jde o podvod

Na TikToku se v poslední době rozmohl trend, kdy lidé dávají peníze chudým lidem a bezdomovcům. Získávají za to tisíce followerů a shlédnutí. Někteří si založili profil přímo pro tento účel. TikTok pomohl už mnoha bezdomovcům, u některých tvůrců se ale zřejmě jedná o podvod.
  16:00

Videa, na kterých vidíte lidi dávat peníze chudým lidem a bezdomovcům, dobyla TikTok. Jejich tvůrci získávají statisíce až miliony lajků. Někteří dokonce pomohli lidem dostat se z ulice. Na platformě jsou profily, které se zabývají pouze tímto obsahem. V komentářích pod nimi se mnoho lidí dohaduje, zda se nejedná o podvrh. Cíl by měl být jediný – získat zhlédnutí a sledující.

Nejznámějším člověkem, který financuje lidi bez domova, je Zachery Dereniowski. Na TikToku má více jak deset milionů sledujících. Ve svých videích pomáhá zejména takovým bezdomovcům, kteří jsou k němu laskaví. Jeho obsah vypadá většinou tak, že se bezdomovců nejprve zeptá, zda mu dají dolar, například na autobus. Těm, kdo mu dolar dají, následně dá poměrně velký obnos peněz. Všechna jeho videa jsou plná emocí a dojetí. Některá z nich mají až sto milionů zhlédnutí. Řekne jim, že peníze nepotřebuje, ale že je vděčný za lidi, jako jsou oni – jsou v nouzi a přesto nemají problém někomu pomoci. Peníze od něj, které jsou mnohdy ve výši tisíců dolarů, prezentuje jako odměnu za štědrost.

@mdmotivator “Color means nothing” — 🥺❤️ (GoFundMe Live) #homeless #newyork #kindness #money #rent #bus #strangers #quarter #harlem #fyp ♬ original sound - Zachery Dereniowski

Další známý účet, který obsah staví na pomoci bezdomovcům, spravuje Peter Bond. Dává lidem bez domova jídlo, motivační citáty a poměrně velké množství peněz. Bond pochází z Filipín a žije v New Yorku. Podle svých slov lidi financuje svými naspořenými penězi.

Videa sdílí na TikToku i na YouTube. Na TikToku má více jak milion sledujících.

@pterbond

Be the author of your own book 📖✍️

♬ original sound - Peter Bond 🇵🇭

Na pomoc lidem bez domova dokonce založil několik sbírek na stránce godfundme.com. Na té, která je určena k obecné pomoci bezdomovcům, se vybralo téměř 750 tisíc korun. Další z nich se jmenuje „Let’s Get Mike & Byron Off The Streets,“ a jejím cílem je dostat dva bezdomovce z ulice. Zde se vybralo zatím necelých 210 tisíc korun.

Trochu jiný typ videí s lidmi žijícími na ulici vytváří Mahmoud Itani. Ten lidem nenabízí jen peníze, ale bere je ke kadeřníkovi a zaplatí jim nájem. Jeho nejvirálnější video ukazuje, jak nabízí šestasedmdesátiletému muži bez domova peníze. Ten mu odpovídá, ať je dá někomu potřebnějšímu. Nakonec se ale nechá přemluvit, projde kompletní změnou vizáže a získá i střechu nad hlavou. Celý proces ho velmi dojímá a na konci lze vidět jeho slzy štěstí.

U profilů Petera Bonda, Mahmouda Itaniho i Zacheryho Dereniowskiho se dle všeho nejedná o podvrh a všechny peníze nejspíše směřují tam, kam mají. Trochu jiný případ bude ale nejspíš dle všeho tiktokový profil Jaryho Patela. Sleduje ho přes pět milionů lidí. Ve videích, kde by měl pomáhat lidem bez domova, se objevují lidé se zlatými řetězy, moderním a čistým oblečením, kteří v ruce drží cedule, na kterých stojí, že mají hlad.

@jarypatel GIVING $10,000 TO A HOMELESS PERSON. 💵💰 #foryou #give #homeless #helpinghomeless ♬ Surrender - Natalie Taylor

„Nejčistší bezdomovec se zlatým řetízkem a čistým papírem, jakého jsem kdy viděl, zajímavé,“ zní jeden z komentářů. Podezírají ho i další. Takových profilů bohužel existuje mnoho a chtějí jen získat větší dosah. I koncept pomoci lidem bez domova se bohužel dá zneužít ve vlastní prospěch.