Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

Filtr, který přidává a ubírá kilogramy, je na TikToku kritizovaný. | foto: tiktok.comAntiyoutuber.cz

Jak byste vypadali o 45 kilo hubenější? Tiktokový trend čelí kritice uživatelů

Aplikace CapCut pomáhá uživatelům TikToku snadno naskočit na trendy, které na platformě aktuálně letí. Skrze jednoduché šablony si video může lehce vytvořit každý. Jenže jedna taková šablona teď mnohé uživatele TikToku pobouřila. Ukazuje, jak by člověk vypadal, kdyby výrazně zhubl. Podle mnohých je šablona i trend fatfobní.
  11:29

TikTok je mezi mladší generací mnohdy považován za místo, kde jsou uživatelé k sobě vlídnější a vstřícnější, než například na Instagramu. Řada tvůrců se snaží šířit trendy, které podporují body positivity. Ukazují, že spokojený a plnohodnotný život se dá žít, ať už člověk vypadá jakkoliv. Proti tomu jde trend, který vytvořila dceřinná aplikace TikToku CapCut. A rozzuřila nejednoho uživatele populární aplikace.

O co jde? CapCut nabízí filtr pojmenovaný Big Face, který vám v obličeji výrazně přidá na váze. Na TikTok pak CapCut vyexportuje video, kde je nejprve „tlustý“ obličej, následně pak původní selfie, s mnohem menší váhou. To vše doplněné o popisek „Jak bych vypadal, kdybych zhubl sto liber (cca 45 kilogramů, pozn. red.)“.

Videa se setkala s kritikou některých uživatelů internetu, kteří tvrdí, že tento trend zesměšňuje osoby s nadváhou a stigmatizuje přibývání na váze.

@anikacorinne it’s harmful. #CapCut #trend #fy #4u ♬ оригинальный звук - 𝗦𝗢𝗟𝗗𝗜𝗘𝗥 𝗕𝗢𝗬

„Lidé, kteří jsou relativně v kondici, si dělají legraci z tlustých lidí,“ uvedla Julia Barberio, která na TikToku zveřejnila kritické video o tomto trendu. „Je to hrozný filtr. Nejsou tam žádná pozitiva. Když v médiích neustále vidíme věci o hubnutí, jen to podporuje názor, že nejsme dostateční takoví, jací jsme,“ dodala.

Tento trend přichází v době, kdy se někteří uživatelé na TikToku nadále potýkají s problémy s tělem a poruchami příjmu potravy, což je problém, který se objevuje i na Instagramu a Snapchatu.

Závadné trendy a filtry

Na tiktokové For You Page na uživatele může znenadání vyskočit video například s informacemi o dietě a cvičení. Také řada inspirativního lifestylového obsahu, obvykle série „get ready with me“ nebo videa „outfit of the day“, se může setkat s komentáři uživatelů znevažujících vlastní tělo nebo srovnávajících se s jinými tvůrci.

Před několika měsíci se podobného ohlasu dočkal „nafouklý“ filtr, také na TikToku. Uživatelé TikToku zveřejňovali videa s dvojitou bradou, následně se fotka změnila a video odhalilo jejich pravou tvář. Také další filtry, které upravují obličeje nebo těla lidí, vyvolaly debatu o tom, jak mohou přispívat k tělesné dysforii nebo problémům se sebevědomím. Kritika se snesla například na filtr, který přidával na obličej velmi realistický makeup. Na rozdíl od jiných filtrů zároveň z obličeje „nespadl“, když si člověk něco před obličej dal nebo se rychleji pohnul. Filtr nakonec z TikToku zmizel.