Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

Kim Kardashian po zákroku Vampire Facial | foto: instagram.com

Krev na obličej si dávala i Kim Kardashian. Teď se trend šířil TikTokem

Na TikToku se začal v poslední době šířit trend, který nabádá uživatelky k výrobě domácích masek na obličej z menstruační krve. Inspiraci hledají například v Kim Kardashian. Experti však upozorňují na možná rizika. Varují před neléčenými pohlavními nemocemi a jednoduše upozorňují na nedostatek hygieny.
  17:36

Na TikToku se dá díky jeho algoritmu jednoduše rozšířit jakákoli myšlenka, proto různé trendy z oblasti kosmetiky vznikají právě tam. Ač jsou videa mnohdy inspirativní a nápomocná, poslední dobou se šíří trend, který může naopak uškodit. A to přesto, že by měl údajně pomáhat k hezčí pleti. Uživatelky vyrábějí masky na obličej z menstruační krve a experti před možnými následky varují.

Princip nového trendu je jednoduchý, krev z naplněného menstruačního kalíšku si uživatelky aplikují na obličej jako jakoukoli jinou masku a nechají ji působit několik minut. Měly by tím docílit zdravé, zářivé a bezchybné pleti. Trend uživatele fascinuje natolik, že videa s jeho označením dohromady získala už před šest miliard zhlédnutí.

Ač si mnoho uživatelů myslí, že by i tato maska měla být pro pokožku prospěšná, někteří experti v oblasti péče o pleť před ní varují. Připouštějí, že se už dříve objevilo několik kosmetických procedur, které využívají krev a plasmu ošetřovaného, teď je však situace odlišná. „Zásadní rozdíl je ten, že všechny ty zákroky dělají odborníci, odebírají krev například z ruky a především je krev sterilní,“ tvrdí dermatoložka Geeta Yadav.

@mikay.fer no filter? 🫣 #bloodmask ♬ som original - 𝑯𝒂𝒓𝒂𝒌𝒊𝒓𝒊.

Jako příklad procedur udává takzvané Vampire Facials, které před více než deseti lety zpopularizovala Kim Kardashian. V podstatě jde o to, že se ošetřovanému odebere krev, oddělí se krevní destičky a následně lékař pomocí mikrojehličkování aplikuje krev na obličej.

Zároveň upozorňuje na to, že krev by sice pro pleť prospěšná být mohla, musí být však správně aplikovaná, například speciálními jehlami, které většina procedur využívá. S názorem Yadav souhlasí také Blair Haynes, asistentka estetického chirurga. „Naše kožní bariéra jednoduše nedovolí krvi proniknout dostatečně hluboko do kůže. Musí se jí nějak pomoct a to právě jehlami nebo třeba laserem,“ popisuje Haynes.

Obě se shodují, že neexistuje žádný vědecky podložený důkaz, který by připouštěl prospěšnost aplikace krve přímo na obličej. Zároveň podle nich existuje vysoké riziko infekce. „Uživatelky mohou mít například nějakou neléčenou pohlavní nemoc, například herpes nebo chlamydie. Pokud se pak infikovaná krev dostane do pórů pleti, může vzniknout na pleti něco mnohem horšího,“ tvrdí Hayes.

@darthtittieus 🌙🩸 #ladies #girlythings #justgirlythings #bloodmask #moonblood #facemask #blood #periodhacks #lifehacks #DoTheScottsSlide #ItWasntMe #fyp ♬ Oh No - Kreepa

Podle ní je jediná dobrá věc na podobných maskách to, že jsou jednoduše zadarmo. Myslí si, že zdraví má nevyčíslitelnou hodnotu a ženy, namísto zkoušení neověřených trendů, by měly investovat do kvalitní kosmetiky.