Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta

Další nebezpečný TikTok trend | foto: Youtube.comAntiyoutuber.cz

Další nebezpečný TikTok trend trápí starostlivé rodiče. Děti se polévají hořlavinou a zapalují

Někteří lidé jsou pro slávu a čísla na sociálních sítích schopní udělat téměř cokoliv. Uživatelé se často zapojují do takzvaných TikTok výzev, které jsou někdy i životu nebezpečné. Platformu momentálně ovládá pyrotechnický kousek, kdy si uživatelé polévají ruku hořlavinou a následně ji zapalují. Dvanáctiletý chlapec si kvůli tomu přivodil popáleniny třetího stupně.
  15:00

To, že jsou někteří lidé pro popularitu schopní riskovat vlastní zdraví a někdy dokonce i život, ukázaly známé TikTok výzvy. Jedná se o často nebezpečné úkoly, které momentálně na platformě trendují a uživatelé je ve videích plní. Aby se video stalo populární, je důležité, aby bylo něčím speciální a zajímavé. Velice sledující láká hlavně pocit nebezpečí a napětí. Pyrotechnický kousek, ve kterém si uživatelé polijí ruku hořlavinou a následně ji zapálí, momentálně dostal dvanáctiletého chlapce do nemocnice. Když bylo jeho tělo v plamenech, měl křičet, že to viděl ve videu.

Nebezpečných výzev na TikToku je a bylo nespočet. Převážně nic netušící děti se po zhlédnutí takových videí do výzev zapojují. Nejednou se tak stalo, že si přivodily zranění, či se dokonce připravily i o vlastní život. Populární se stala například velice nebezpečná „Blackout challenge“. V té se uživatelé škrtili do té doby, než upadli do bezvědomí. To mělo za následek několik úmrtí a vážných zranění. Stát se superhrdinou a hrát si s ohněm bez popálení, je sen zřejmě mnoha dětí. Když tak někteří na sítích vidí, jak někdo takový zajímavý kousek provádí, neváhají to také vyzkoušet.

V brzkých ranních hodinách ve městě Tucson v Arizoně probudil Tiffany Roper hlasitý křik dvanáctiletého syna z vedlejšího pokoje. „Probudil mě výkřik, při kterém mi ztuhla krev,“ vysvětluje. Když za ním přiběhla, naskytl se jí děsivý pohled. Syn Corey byl v plamenech. Okamžitě vzala do ruky hadici a syna začala kropit vodou. Křik očividně probudil i její dceru, která popadla vlhké ručníky a Coreyho jimi obalila. Oheň na těle dvanáctiletého se jim po chvilce podařilo uhasit.

Na místo následně dorazila policie a záchranáři. Co tedy tuto tragickou událost způsobilo? „Viděl jsem to ve videu. Viděl jsem to ve videu,“ měl dokola opakovat Corey. Ruku si prý potřel alkoholem a následně ji zapálil. Zřejmě ale nečekal, že se oheň rozšíří na další části těla. Triko, které na sobě měl, bylo celé z hořlavého polyesteru. Corey si neodnesl jen lehká zranění. Hlavně kvůli vznícenému triku si přivodil popáleniny druhého a třetího stupně.

Až později matka zjistila, že se jednalo o TikTok výzvu. „Říká se tomu ohnivá výzva,“ vysvětluje Roper, že si po incidentu pořádně prostudovala, jak výzva funguje. „Vypadá to, že si dal líh do levé ruky a zapálil si ji pravou, aniž by si uvědomil, jak rychle líh hoří,“ říká. Coreyho popisuje jako milého, ale i zřejmě naivního a lehce ovlivnitelného chlapce. Odsoudila také platformu TikTok s tím, že na děti vyvíjí silný tlak. „Myslela jsem si, že moje děti na internetu nesledují takové ošklivé věci. On nechápal, že se může zranit,“ doplňuje.

Z tohoto velice nebezpečného kousku se Corey už zřejmě nikdy nevzpamatuje. Roper však stále věří, že se ze všeho dostane. Corey je prý bojovník, který se nevzdává. Momentálně by se měl vyskytovat na dětské jednotce intenzivní péče (JIP), napojený na různé přístroje. „Je v bezvědomí, na ventilátoru, neschopen komunikovat se svou rodinou. Bude vyžadovat několik operací, kožní štěpy a fyzikální terapii. Jizvy s ním budou celý život,“ uvádí Coreyho rodina na stránkách gofundme.com, kde vybírají peníze na veškeré nemocniční náklady.

Finanční dar rodina zřejmě skutečně potřebuje. Roper se svěřila, že jí v práci nevyšli vstříc. Nedostala nemocenskou, ani placené volno, a tak zřejmě bude z práce muset odejít. Tento děsivý zážitek byl zřejmě natolik traumatizující, že malá sestra Coreyho musela začít chodit k psychologovi.