Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Další nebezpečný TikTok trend | foto: Tikok.comAntiyoutuber.cz

Další nebezpečný TikTok trend opět zabíjí. Zemřeli už čtyři lidé

TikTok je často označován za nebezpečnou platformu. Uživatelé na něm totiž vymýšlí různé trendy pro zvýšení sledovanosti a zviditelnění. Někdy se však jedná o kousky, které jsou i životu nebezpečné. Nyní se na sítích řeší nový trend, ve kterém uživatelé skáčou z rychle jedoucích lodí. Minimálně čtyři z nich měli zemřít.
  12:55

Jen málo lidí by zřejmě napadlo, že se platformou TikTok bude šířit smrt. Existuje už nemálo případů, kdy se převážně děti zapojily do nebezpečné výzvy, při které přišly o život. Touha po zviditelnění, popularitě a oblíbenosti mnohé zřejmě táhne k tomu udělat téměř cokoliv. V souvislosti s novým TikTok trendem se nyní mluví už o minimálně čtyřech úmrtích. V něm uživatelé skáčou v obrovské rychlosti z lodí. Na první pohled se to může zdát jako neškodná zábava, realita je ale jiná.

@xisleboatcharters Jump in2 the weekend like 🚀💦🤪 #jumpin #vandutch #boat #fyp #foryou ♬ Wrap Me In Plastic (Slowed Down Version) - CHROMANCE & Marcus Layton

Ačkoliv je TikTok poměrně aktivní v zabraňování šíření jakékoliv nebezpečné výzvy, u této se zdráhá. Platforma se vyjádřila tak, že si nemyslí, že by se jednalo o novou TikTok výzvu, či něco spojeného s TikTokem. Videa však na platformě stále jsou. Jediné co správci udělali je, že k nim přidali varovnou zprávu. „Účast na této činnosti by mohla vést ke zranění tebe nebo jiných osob,“ píše se u jednoho videa.

Ačkoliv se platforma snaží od této výzvy distancovat, názor na věc kapitána pobřežní hlídky v Alabamě a uživatelů na sítích je jasný. „Čtyři lidé kteří skočili z lodi, si doslova zlomili krk. Jednalo se v podstatě o okamžitou smrt,“ říká kapitán Jim Dennis. Jedná se skutečně o nebezpečný kousek u kterého si zřejmě mnozí ani neuvědomují, jak smrtelný může být. Nešťastných náhod, které se při skoku z lodi mohou odehrát není málo. Účastníci mohou neštěstím narazit do vrtule lodi, či jen prudce a špatně narazit do vody.

Gail Kulp ředitelka firmy The Sea Tow Foundation zaměřující se na vzdělávání vodáků o bezpečnosti na vodě se vyjádřila k nebezpečí této výzvy. „Narazit do vody z jedoucího člunu je jako udeřit do betonu po skoku z několika pater,“ říká. Obecně skok z jedoucí lodi je nebezpečný. Při však nízké rychlosti je možnost úrazu daleko menší, než z menších rychlostních lodí řítících se prudce po vlnách.

Zajímavý je i postoj samotné platformy k výzvě. Ti se od ní jak bylo již řečeno distancují. Uvádí také, že z jejich strany nemohou komentovat něco, co na jejich platformě trendem není. Zvláštní tak je, že se videa lidí skákající z rychle jedoucích lodí na platformě vyskytují. Jedná se o nebezpečnou činnost, která by i podle pravidel platformy na TikToku být neměla. Ta jsou vcelku striktně napsaná. Zakazují i například v jakékoliv formě propagaci těchto nebezpečných aktivit.

@1billionfollowersco MUST WATCH😳‼️#1billionfollowersco ##Followfor more‼️#boatchallenge #boat #challenge #new #news #tiktoknews #2023 #for #fyp #foryoupage #foryou #trending #trend ♬ original sound - 1 Billion Followers Co

Ačkoliv se platforma snaží tato úmrtí s TikTokem nespojovat, uživatelé na sítích mají jasno. Jak TikTok, tak i například platformu X, zaplavila videa lidí zapojujících se do výzvy, společně s varovnými zprávami o nebezpečí trendu. „Neriskujte své životy. Nestojí to za to. Oficiální Alabamský úřad varuje před smrtícím TikTok trendem,“ píše jedna uživatelka. „Pronajmou si loď a pak z ní skočí hlavou napřed, zatímco jedou rychlostí čtyřicet uzlů. Tento trend byl dokonce použit jako součást reklamní strategie několika lodních společností,“ píše další.