Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

Ilustrační snímek. | foto: Profimedia.cz

Další bizár z TikToku. Ženy se ubezpečují, že ceny oblečení se dělí tím, kolikrát si ho oblečou

Na TikToku trendují i návody na to, jak si zlepšit zdraví, ale třeba i finanční situaci. Jeden takový trend teď raketově roste na popularitě. Jenže místo toho, aby lidem ukazoval, jak šetřit, tak ospravedlňuje jejich nakupování a utrácení.
  15:00

TikTok není jen platforma, která by lidem brala čas, nabádala je k bizarním a někdy i nebezpečným věcem či sbírala jejich data a posílala je čínské vládě. Část trendů, které se na populární sociální síti šíří, umí být i motivační a životu prospěšné. Jste-li noví ve fitku a nevíte, co přesně dělat na běžeckém pásu, TikTok a jeho fitness influenceři vám určitě poradí. Stejně tak vám poradí, jak si naplánovat jídelníček na celý týden tak, aby byl výživný, ale zároveň vás nezruinoval.

Právě financí se týká i jeden z nejnovějších trendů na platformě. Jenže ač by z určitého úhlu pohledu mohl zlepšovat mentální zdraví, podle některých kritiků je spíš škodlivý.

O co jde? Takzvaný „Girl Math“ trend, což by se dalo do češtiny přeložit jako „holčičí matika“ totiž uživatelům ukazuje, jak vnímat své finance a hlavně utrácení. Uživatelé se totiž navzájem ujišťují v tom, že například vše, co stojí do pěti dolarů, je prakticky zdarma či že u věcí, které na sobě máte vícekrát, máte jejich cenu dělit právě počtem nošení.

V zkratce je celý trend o pohledu na cenu věcí z širší perspektivy. Místo toho, aby se lidé zaměřili na okamžitou cenu, tento trend je nabádá, aby zvážili faktory, jako jsou dlouhodobé výhody, četnost používání, hodnota při dalším prodeji, potenciální slevy a dokonce i osobní spokojenost.

Jedna z žen, které se do trendu zapojily, koncept ukázala na příkladu kabelky za 400 dolarů. Při jejím každodenním používání po dobu jednoho roku by náklady na den činily něco málo přes dolar, takže se nákup podle ní jeví jako rozumnější.

Trend se zrodil na Novém Zélandu v podcastu Fletch, Vaughan & Hayley. V červencové epizodě moderátorky řešily cenu příčesků do vlasů. Jejich cenu přepočítaly na jednotlivé pramínky a rázem výsledná cena nevypadala tak děsivě. Jinému člověku pak řekli, že pokud si šaty za 330 dolarů vezme alespoň třikrát, tak to znamená, že každé nošení vyjde na 110 dolarů a to už přeci není tak hrozné.

Tiktoková videa s hashtagem #girlmath nasbírala od poloviny července už 35 milionů zhlédnutí.

Část uživatelů si z celého trendu utahuje. „Když si chci koupit kraťasy za 50 dolarů, ale nemají moji velikost, tak já se s těmi penězi už ale v mysli rozloučila. Teď je bez výčitek můžu použít jinde,“ vtipkuje jedna z uživatelek TikToku.

„Cokoli pod 5 dolarů je jako by bylo zadarmo. Holčičí matika,“ vtipkovala další uživatelka Sam James ve videu zveřejněném ze začátku srpna, které nasbíralo přes 3 miliony zhlédnutí.

just girl things #girldinner #girlmath

14. srpna 2023 v 11:32, příspěvek archivován: 14. srpna 2023 v 11:32

A ač mnoho lidí celý trend bere s humorem, ne všichni se na něm baví.

„Holčičí matika je jen nejnovější verzí toho, jak se snažíme racionalizovat finanční chování, o kterém víme, že bychom ho neměli dělat,“ řekl finanční plánovač a psycholog Brad Klontz ve zprávě zveřejněné v sobotu pro CNBC. Mezitím web Fox Business přirovnal tento trend k financování typu „kup teď, zaplať později“, kdy si kupující rozkládají velké položky na více splátek, aby ospravedlnili nadměrné výdaje.