Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

Natalee Barnett | foto: Instagram.com

Nový trend na TikToku: ženy upozorňují na úchylné muže v posilovně

Chodit do posilovny může být pro některé těžký úkol. Ne každý se cítí příjemně, když cvičí před cizími lidmi, kteří ho při tom mohou sledovat. Na TikToku se nyní šíří trend, kdy ženy na videa zachycují, jak se někteří muži v posilovně chovají chlípně. Sledující s nimi však moc nesouhlasí. To že stojí vedle tebe, neznamená, že ho nějak zajímáš, tvrdí.
  9:44

Mnoho uživatelek začalo na své TikTok profily sdílet videa, ve kterých se snaží odhalit úchylné muže v posilovně. Videa jsou populární, mají miliony zhlédnutí. V některých odhalují podivné muže oprávněně, v jiných zas ne. Sledující tyto ženy často osočují za to, že jsou muži ve videích nespravedlivě osočováni, přičemž kritizují i to, že je natáčejí bez povolení. Někteří se však žen zastávají. Podle průzkumu Run Repeat z roku 2021 šestapadesát procent žen uvedlo, že se během tréninku v posilovně setkalo se sexuálním obtěžováním.

K tomuto problému se vyjádřila i britská influencerka Natalee Barnett. Ta se již v minulosti nechala slyšet, že by si přála posilovny jen pro ženy z důvodu obavy ze sexuálního obtěžování. Třiadvacetiletá influencerka dodala, že i ona sama se s obtěžováním ze strany mužů v posilovně setkala. „Je mým posláním o tom mluvit a zvyšovat povědomí o obtěžování žen v tělocvičně, protože jsem to sama dost zažila,“ říká Barnett.

@_chesslee_

being a female is fun(:

♬ original sound - Chelsie Gleason

Skutečně se často jedná o vážný problém a velmi nepříjemné situace pro ženy. Ne vždy je však na vině muž. Uživatelé často odsuzují ženy za to, že si bez svolení natáčí i muže, kteří nedělají nic nepřípustného. V jednom videu se snaží tiktokerka @libbychristensen ukázat, že ne všichni muži v posilovnách jsou úchylové. Při jedné sérii posilování, kterou si natáčela neúmyslně, zachytila kamera muže sedícího přímo za ní. Muž jistě věděl, že je žena hned před ním, ani jednou se na ní však nepodíval, což vyvolalo v influencerce prý veliký pocit úlevy.

Muži jsou u jiných videích často bráněni uživateli v komentářích. V jednom videu obviňuje tiktokerka muže, který za ní sedí, z toho, že na ni zírá. Bylo to však pouze v hlavě tiktokerky. On si totiž zřejmě hleděl svého a na ní se díval jen z toho důvodu, že si ho natáčela. „Samozřejmě, že se na tebe kouká. Chováš se divně a přitom si ho natáčíš. Stěžuješ si na to, že se kvůli němu cítíš nepříjemně, ale spíš si myslím, že to bude naopak,“ napsal do komentářů pod video jeden uživatel.

Joey Swoll, trenér a tiktoker, začal na svém účtu na tato videa reagovat. Tvrdí, že je velký rozdíl mezi tím, když se někdo jednoduše na ženu podívá nebo, když na ní zírá. Uznává, že existuje jistě mnoho úchylů, kteří chodí do posiloven, jen aby zírali na ženy. Někteří na ně však jen omylem zavadí pohledem a hned jsou odsuzováni a považováni za úchyly.

@thejoeyswoll Women are harassed in gyms and it needs to stop. This is NOT it. #MYOB ♬ original sound - Joey Swoll

Barnett, která má více jak milion sledujících, využívá svůj dosah na sítích ke zvýšení povědomí o obtěžování v posilovnách. Na Twitteru sdílela jedno video, ve kterém popisuje nekomfortní situaci, která se jí stala, když pod ní v tělocvičně neznámý muž strčil podložku. „Bylo to trochu děsivé, Cítím ale, že to byl spíše případ špatné etikety v tělocvičně,“ řekla Barnett.

Americká influencerka Gina se stala virální, poté, co sdílela video ve kterém odhaluje podivného muže v posilovně. Ten se postavil hned za ní, když zvedala činky. „Sledujte tohohle úchyla, jak se přiblížil do mé osobní bubliny zrovna, když dělám mrtvé tahy,“ napsala Gina k videu. „Tělocvična byla prakticky prázdná. Je v ní tolik koutů, kde se dá být, a on si vybral tento,“ doplnila. Nechala se také slyšet, že se cítila až tak nepříjemně, že se do té posilovny už nikdy nevrátí.