Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidé na TikToku loupají syrová vajíčka | foto: Antiyoutuber.cz

Lidé na streamech loupají syrová vajíčka. Ovládli TikTok a vydělávají statisíce

Důkazem toho, že na TikToku se může stát trendem opravdu cokoliv, jsou streamy a videa, na kterých tvůrci loupají syrová vajíčka. Sledují je miliony lidí. Prý je to uklidňuje a u sledování videa se vždy vyrelaxují. Vše to začaly Raw Egg Challenge a Egg Peel Challenge.
  10:36

Vajíčko loupal v životě asi kdekdo. Jen málokoho by však napadlo se u toho začít natáčet a sdílet to na internet. Jenže internet je zajímavé místo. Na konci roku 2021 se na TikToku objevily Raw Egg challenge a Egg Peel challenge, ve kterých se lidé předháněli, kdo lépe a rychleji oloupe syrové vajíčko. Chytili se toho tisíce lidí a někteří tvůrci si dokonce založili profil specializovaný na loupání vajec. Streamují to a vydělávají tisíce korun. Publikum videa sleduje, protože jsou prý uklidňující a relaxující.

The Egg Peel challenge začala v říjnu roku 2021 a jejím cílem bylo oloupat co nejprecizněji vejce pomocí různých chirurgických pomůcek. Všichni účastníci challenge museli být velmi opatrní, protože od žloutku a bílku měli za úkol oddělit pouze skořápku, nikoliv měkkou vaječnou blánu, která drží vejce pohromadě. Kdo neuspěl a vejce se mu rozpadlo, tak byl donucen syrové vejce sníst.

@peelingstressout Oddly satisfying peeling egg! #DuetDoWet #oddlysatisfying #asmr #satisfying ♬ original sound - Peeling Stress Out

V prosinci samého roku se přidala Raw Egg challenge. Její princip je stejný s rozdílem, že lidé už jen nepřidávali natočená videa, kde loupají vejce, ale celý proces začali streamovat. Sledující jim začali zasílat peníze a trend se neskutečně rozmohl. Vzniklo mnoho účtů zaměřených jen na loupání vajec. Vznikají až dodnes a profitují ze streamů.

Na proces je potřeba mnoho trpělivosti a málo nervů, protože neúspěch je více než pravděpodobný. Beauty tiktoker a milovník loupání vajec ve svých videích vysvětloval kroky, které je potřeba udělat, aby se vejce nepoškodilo. „Velmi lehce poklepete na dno vejce, dokud nepraskne tak akorát, aby se z něj stáhl první kousek skořápky. Pak už jen velmi pomalu začnete vejce loupat,“ řekl na jednom ze streamů.

@benkeysar Egg peeling challenge 🇮🇱 אתגר זריז #egg #eggpeelchallenge #peeling #eggpeelingchallenge #israel ♬ Do It To It - ACRAZE

Zatímco na TikToku je loupání vajec populární teprve chvíli, mimo sítě se praktikuje už docela dlouho. Začali s tím zubaři a lékaři, aby si vylepšili své dovednosti. Běžným lidem trvá oloupat vejce klidně i třicet minut, ale právě lékaři a zubaři to zvládají i pod deset.

I loupání vajec má své odpůrce a někteří lidé nechápu, co je na tom zábavného. „Je velmi uspokojující sledovat lidi, jak pomalu vejce loupou. Challenge doprovází napětí a zvědavost. Streamy také přitahují velkou pozornost a tvůrci mají možnost si na loupání vajec vydělat,“ řekla Kelsey Weekman, specialistka na internetovou kulturu, pro NY Post.