Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

ilustrační snímek | foto: Antiyoutuber.cz

Zůstaňte toxičtí, zní z trendu na TikToku. Experti před ním varují

Na TikToku se vedle trendů, které se snaží uživatelům usnadnit život objevují i takové, které mohou mít negativní dopad na jejich chování. Trend #staytoxic učí mladé uživatele, jak manipulovat s ostatními. Ač jsou pro mnohé videa vtipná, experti před nimi varují.
  15:00

Na TikToku jsou tisíce trendů, které se každou chvíli mění a mnoho z nich inspiruje k lepšímu životu. Některé radí i s romantickými vztahy. Teď ale sociální síť plní videa s tipy, jak si udržet zájem svého protějšku pomocí manipulace a urážek. Příspěvky s označením #staytoxic mají přes 550 milionů zhlédnutí a počet se každým dnem zvyšuje.

Mnoho uživatelů TikToku každodenně čelí vztahovým problémům. Zažívají, že je jejich vysněný protějšek ignoruje a nerespektuje a někteří se kvůli tomu cítí méněcenní. S těmito pocity by jim měl pomoct nový trend #staytoxic.

@jayoffline Focus on yourself first #fyp ♬ original sound - veggibeats

„Holky, když se vám kluk omluví, že vám včera nenapsal, odpovězte, že je to v pohodě, protože jeho táta ano,“ radí mladý muž v jednom z videí. Ač má trend mnoho příznivců, kteří si myslí, že jsou videa vtipná a sami se podle nich řídí, na druhé straně je spousta odpůrců. Podle nich je naopak „toxické“, že někdo radí, jak si udržet pozornost ostatních pomocí urážek.

Gigi Engle, sexuální pedagožka společnosti 3Fun a autorka knihy All The F*cking Mistakes: A Guide To Sex, Love, And Life varuje, že mnozí mladší uživatelé by nemuseli umět rozlišit, které rady by měli brát s nadsázkou a kterými by se opravdu měli řídit. „Mnoho mladých, kteří podobná videa uvidí, si bude myslet, že je to dobrá a rozumná rada. I ve starším publiku mohou videa vyvolat pocit, že chovat se nevybíravým způsobem ke svému okolí je vlastně cool a v pohodě,“ myslí si Engle. Podle ní normalizace nepříjemného a toxického chování může v budoucnu negativně ovlivnit vztahovou kulturu obecně.

@ian_mcalister Cheers to being petty 🥂 ☕️ #StayToxic #toxic #dating #relationshipadvice #coffeetiktok #coffee ♬ original sound - veggibeats

Podle sexuální terapeutky a spisovatelky Aliyah Moore nebezpečí trendu spočívá v tom, že ovlivňuje okolí k tomu se v romantickém vztahu chovat přesně tak, jak by to mnozí nechtěli. „Pokud s videem nějak interagujete, TikTok vám začne nabízet podobná videa a když vidíte, jak neustále někdo radí, že byste měli shazovat své okolí, začnete o tom přemýšlet a později se můžete začít chovat podobně,“ říká Moore. Myslí si, že u uživatelů v nízkém věku by trend mohl ovlivnit vnímání zdravých vztahů a slušného chování.

Kritici trendu se shodují a nacházejí řešení ve vzdělání a komunikaci. Podle nich je důležité pomoct mladým zorientovat se v oblasti mezilidských vztahů. Zároveň si myslí, že jistá zodpovědnost je i na rodičích, kteří by se měli zajímat o to, co jejich děti sledují a zároveň filtrovat obsah, který by je mohl negativně ovlivnit.

@denisagrossova Tohle tu dlouho nebylo 😉😂 #staytoxic #protebe #protebepage #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound - veggibeats

Mnoho uživatelů na druhou stranu tvrdí, že je evidentní, že se jedná pouze o žert a videa by měla být braná s nadsázkou. Podle nich by se nikdo neměl řídit trendem na TikToku a brát ho jako návod ke komunikaci v romantickém vztahu.