Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Na TikToku teď lidé milují vodu. Je však plná sirupů a umělých sladidel

Na TikToku se v poslední době šíří trend ochucené vody. Je plná sirupů a umělých sladidel, i přes to prý však pomáhá dodržovat uživatelům pitný režim. Je také bez kalorií, což však nutně neznamená, že je i zdravá. Podle expertů nic nepodpoří zdravý organismus tolik jako přírodní dochucovadla.
  11:26

Na TikToku své publikum brzy najde nejedna bizarní myšlenka, což platí i u různých receptů. Teď si uživatelé na TikToku oblíbili recepty na ochucenou vodu, prý aby zhubli. Sociální síť se plní recepty na vodu s příchutí narozeninového dortu, čerstvých broskví nebo piña colady.

Označení #watertok si na TikToku zobrazilo téměř 140 milionů uživatelů. Označení pravděpodobně vzniklo kvůli pacientům bariatrické chirurgie, kteří si chtěli zpestřit dny tekuté diety před operací a po ní. Je totiž nutné, aby pacienti trochu zhubli a zmenšili svá játra, čímž zákroku pomohou.

@takingmylifebackat42 WATER OF THE DAY☀️ USE TONYA42 to save $$ #water #drink #recipe #pinacolada #weightloss #flavoredwater #weightlosscheck #goals #motivation #vsg #wls #drinkwater #easyrecipe #yummy #fy @Simple Modern ♬ Forever - Labrinth

Některým pacientům po zákroku návyk zůstal a tak pijí ochucenou vodu i dál, aby splnili svůj denní příjem vody. Videa, ve kterých ostatním radí, jak a čím ochutit vodu, se brzy stala populární. Pomáhají totiž některým zlepšit pitný režim. Existují různé sirupy bez cukru, tablety nebo krystaly, které vaši vodu dochutí, aniž by v ní přibyly nějaké kalorie.

Někteří fanoušci ochucené vody k ní přistupují i jako k náhražce džusů a limonád. „Úplně jsem přestala pít colu nebo jiné slazené nápoje. A ještě díky tomu piju víc vody, je to úžasné,“ pochvaluje si jedna z uživatelek nový trend. Díky tomu údajně i zhubla. Podobné zkušenosti sdílí i jiní uživatelé. Podle nich jsou sirupy a tablety bez cukru jejich záchrana.

Je ochucená voda ale opravdu tak zázračná? Objevuje se mnoho kritických reakcí, které upozorňují, že je nový trend v podstatě stejný jako dietní soda nebo podobné nápoje se sníženým obsahem cukru. To, že je ochucená voda bez kalorií totiž neznamená, že je nutně zdravá. Na to upozorňují i dietologové. Podle nich je sice dobré zlepšit pitný režim pomocí ochucených nápojů, nedoporučují však používat chemicky obarvené sirupy plné umělých sladidel.

@thewatergal_ BIRTHDAY CAKE WATER!!!!! 🎂🎉 #skinnymixes #skinnysyrups #birthdaycake #cottoncandy #water #watergoals #stanley #obsessed #fyp #health #motivation #foryou #foryoupage #fypage ♬ Stylish Jazz HipHop - Future Oriented Triad

Mnozí si také kladou otázku, zda je voda plná sirupů a sladidel stále ještě vodou a může plně nahradit vodu čistou. Někteří totiž do vody přidávají přehnané množství sirupu a jiných dochucovadel, což už připomíná všechno ostatní, jen ne vodu. Ač dochucovadla nemusí být škodlivé, zároveň nemusí být nutně zdravé. Podle expertů totiž nepodpoří zdravý organismus tak jako přírodní dochucovadla, kterými může být buď ovoce nebo různé bylinky.

Ochucená voda není zároveň nic nového. Už v minulém roce se na TikToku objevil trend, ve kterém uživatelé nahrazovali příchuť coly vodou s balzamikovým octem. Mnozí sledující si tehdy stěžovali, že nápoj není dobrý a rozhodně ne chutí podobný cole.