Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Stále více mužů na TikToku sdílí, že podstoupili vasektomii. | foto: TikTok

Na TikToku trenduje kde co. Nyní je to vasektomie

Trendy na TikToku se mění takřka každý den. Populární jsou i videa, kde lidé popisují nejrůznější nemoci a zdravotní problémy. Zejména v USA teď začaly trendovat příspěvky lidí, kteří popisují jeden konkrétní zákrok - vasektomii. Zatímco někteří o zákroku pouze mluví, jiní zveřejňují záběry přímo od lékaře.
  10:54

Některé trendy na TikToku jsou tak bizarní, že překvapí opravdu každého. V poslední době začaly růst počty vasektomií. Žijeme ve 21. století, kde vše musí zanechat svoji stopu na sociálních sítích a využívají toho i lidé, kteří tento proces postupují. Muži sdílí své pocity a mluví o zákroku. Výjimkou nejsou ani šokující dokumentace reakcí během samotného procesu.

Vasektomie je chirurgický zákrok, při kterém se přerušují chámovody za účelem sterilizace. Provádí se řezáním a utěsněním trubek, ve kterých jsou spermie. Hlavním účelem procesu je samozřejmě zabránění těhotenství, což má účinnost vyšší než 99 procent. Počet zákroků se zvyšuje i z důvodu zákazů potratů v některých částech USA.

@mrsdrozario Thank you for taking one for the team 🥺❤️ #vasectomy #vasectomyhumor #momsoftiktok #momtok #nomorebabies #parentsoftiktok #momssupportingmoms #snipsniphooray #mamasoftiktok ♬ Turning Page - Sleeping At Last

S hashtagem #vasectomy na Tik Toku existuje více než 520 milionů videí. Nejčastější jde o záběry ze samotného procesu nebo o doporučení, aby ostatní muži zákrok také podstoupili. Pomocí videí se lidé snaží zamezit předsudkům a dezinformacím, že je proces nebezpečný a muži po něm budou navždy neplodní.

@mikepridgen I got a vasectomy. You get to join me for the procedure. (It’s just my face! I promise!) #vasectomy #medical #education ♬ Elevator Music - Bohoman

„Jedna z věcí, která mě překvapila, je obrovské množství mylných představ o vasektomii,“ řekl pro deník Health komik Keith Laue. „Pořád mám varlata. Pořád můžu ejakulovat. Nemám nízký testosteron,“ dodal. Jeho video vidělo už přes tři miliony lidí. Popisuje v něm, že mimo jiné dostal léky proti úzkosti. To v komentářích zarazilo nejednu ženu. Popisují tam své zkušenosti z návštěv u gynekologa, ať už kvůli antikoncepci nebo kvůli potratu. Přístup lékařů prý tak vstřícný jako u Laueho nebyl.

@keith_laue This isnt a normal post but i thought it was relevant given the news today #vasectomy #roevwade ♬ Shapes (feat. Roshin) - Shaun Frank & Hunter Siegel

V České republice je vasektomie dostupná od roku 2012. Její cena se pohybuje okolo 14 tisíc korun.