Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

Kvůli TikTok videu jí hrozí vězení | foto: Tikok.com

Muslimka snědla vepřové a hrozí jí pět let ve vězení. Porušila tiktokerka Boží zákon?

Islámské zákony se mnohým mohou zdát zvláštní. Indonéská tiktokerka si kvůli jednomu zdánlivě neškodnému videu pěkně zavařila. Momentálně jí hrozí až pět let ve vězení. Co tak strašného provedla? Ve videu snědla vepřové. Islámské náboženství zakazuje jeho konzumaci a takovéto zřejmé porušování pravidel rozhořčilo nejednoho představitele tohoto náboženství.
  15:15

Je to tady zas a TikTok je zapleten do peprné kauzy. Není výjimkou, že je často spojován s různými trestnými činnostmi, či záhadnými úmrtími. Už několikrát na tuto platformu upozorňovalo nespočet odborníků z oblasti kybernetické bezpečnosti v souvislosti s kradením osobních dat uživatelů. Z mnoha směrů je tedy tato aplikace spojována s ne zrovna pozitivními kauzami a to se děje i nyní. Indonéské tiktokerce hrozí až pět let kvůli jednomu videu, které zveřejnila. Co trestného provedla, že zřejmě půjde do vězení?

@inilahcom Lina Mukherjee, selebgram TikTok dengan dua juta pengikut yang dikenal menggemari artis Bollywood, mendapat masalah serius setelah video kontroversialnya viral di media sosial. Dalam video tersebut, Lina terlihat mencoba kriuk babi, padahal dia menganut agama Islam. Insiden ini kemudian mengundang kegeraman seorang ustaz asal Palembang, M Syarif Hidayat yang melaporkannya ke Polda Sumatera Selatan. #inilahviral #viral #linamukherjee #lina #makanbabi #islam #laporpolisi #selebgram #inilahcom #titiktengah #titikcerah ? Ngakak - Mas Gombal

Indonésie má největší muslimskou populaci na světě s více než šestaosmdesáti procenty obyvatelů hlásících se k tomuto vyznání. Tiktokerka Lina Mukherjee je tedy muslimka. Islám má spoustu pravidel, která by překvapila nejednoho člověka, který do nich nevidí a nezná je. Ve videu si tedy před sebe na stůl Mukherjee připravila talíře plné rýže, zeleniny a vepřové kůže. Vše následně ochutnala a jak se z jejího výrazu zdá, moc jí to nechutnalo. Video na sítích získalo obrovský počet zhlédnutí a posléze i naštvaných komentářů.

Proč jsou na ni tedy momentálně někteří uživatelé a představitelé jejího náboženství naštvaní. Její náboženství totiž zakazuje konzumaci vepřového masa. Nejen že toto pravidlo porušila, ale zřejmě jí to přišlo i vtipné. Ve videu se usmívá a vtipkuje o tom, že jí něco, co by neměla. „Bismilláh, myslím, že mě teď odstraní z mé rodiny, protože mě zajímá, jak chutná vepřová kůže,“ říká usmívající se tiktokerka ve videu. Bismilláh je islámská fráze znamenající „Ve jménu Boha“. Pro muslimy je to jedna z nejdůležitějších frází, kterou používají před tím, než vykonají nějakou činnost, či dobrý skutek.

Tamní Muftí (islámský sunnitský duchovní pozn. red.) vydal proti Mukherjee v reakci na její video Fatvu. Fatva je stanovisko, které, jednoduše řečeno, je schopné zasáhnout do zákona či politiky s náboženským odůvodněním. V ní uvádí, že je její video urážlivé a považují ho za rouhání. Začátkem tohoto měsíce byla tak tiktokerka označená za podezřelou v případu rouhání. Tamní zákony, co se tohoto týče, jsou vcelku přísné. Mukherjee tak momentálně hrozí až pět let za mřížemi.

Tamní náboženské frakce momentálně ostře naléhají na její zatčení a odvedení do vazby. Tiktokerka zatím zůstává doma a čeká, až celý případ prošetří policie. Nedlouho po vydání Fatvy se za své video omluvila a přiznala chybu. „Omlouvám se lidu Indonésie. Jako veřejně známá osoba jsem udělala chybu. V budoucnu využiji své sociální sítě lépe pro více užitečný obsah,“ sdělila tiktokerka. Ačkoliv ji mnoho uživatelů v komentářích za její prohřešek obviňuje, najdou se i tací, co Indonésii obviňují za nedodržování základních lidských práv.

Někteří nesouhlasí s tak silným zasahováním náboženství do zákona. „Zákon o rouhání se často používá jako politická a náboženská zbraň,“ nechal se slyšet výzkumník pro lidská práva v Indonésii Andreas Harsono. V případu Mukherjee tento zákon označuje za toxický. „Pokud je v Indonésii skutečná demokracie, Mukherjee by měla být osvobozená,“ doplňuje. Veřejnost mluví o zmatení v tamních zákonech a jejich dodržování právě na sociálních sítích. Není to poprvé, co se v Indonésii dostal nějaký influencer do problémů se zákonem.