Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Nebezpečná TikTok výzva | foto: Antiyoutuber.cz

Další nebezpečná TikTok výzva. Jeden chlapec zemřel, další skončili v nemocnici

Pobyt v nemocnici, ale i smrt několika dětí způsobila další tiktoková výzva. Nejčastěji chlapci, dychtící po pozornosti, vyvádějí různé hlouposti jen pro čísla na sítích. Nedávno tak kvůli touze po slávě na internetu zemřel čtrnáctiletý chlapec poté, co snědl nejpálivější chips na světě. Další děti skončily v nemocnici a rodiče zakročují.
  9:44

Tiktokové výzvy jsou často zábavné, některé jsou však nebezpečné natolik, že řadu dětí stály i život. TikToku tak někteří uživatelé sociálních sítí začínají přezdívat platforma smrti. Existuje už totiž nespočet případů, kdy dítě přišlo k úhoně v rámci nebezpečného TikTok trendu, či výzvy. Jedna taková výzva se nedávno stala osudným čtrnáctiletému chlapci.

@doulieupnext #greenscreen ♬ original sound - Mr. Chamberlain

U některých výzev je zřejmé, že zapojení do nich může mít pro účastníky fatální následky. U jiných by to mnozí lidé zřejmě ani neřekli. Většinu tak zřejmě zarazí, že se momentálně do nemocnice dostává desítky dětí poté, co pozřely pálivé chipsy. Nejde však o jen tak ledajaké brambůrky. Jedná se o TikTok výzvu „onechipchallenge“, ve které uživatelé jí nejpálivější chips na světe. V případě dospělého člověka se může jednat o nepříjemný zážitek. Dítěti však jde o holý život.

Společnost, která nejpálivější chipsy prodává, na svých stránkách uvádí, že by je měli jíst jen dospělí lidé. To však zřejmě nevěděl Harris Wolobah, kterému byl tento chips podstrčen spolužákem. Po chvilce mu začalo být zle, a tak odjel domů. Tam se jeho stav však zhoršil a našel ho až jeho bratr, ležícího u sebe v pokoji v bezvědomí. Ihned byl převezen do nemocnice. Bylo ale už pozdě. Krátce po příjezdu byl označen za mrtvého. Ačkoliv se Wolobah přímo do tiktokové výzvy nezapojil, jeho rodiče mají jasno. Nebýt platformy, jeho spolužák by se o existenci chipsů nikdy nedozvěděl a Wolobah by byl stále naživu.

@biggshortz iShowSpeed Tries the One Chip Challenge 💀 #ishowspeed #onechipchallenge #funny #recommended #homepage ♬ original sound - Gshortz

Nespočet dětí se do výzvy zapojuje a je tu další případ, kdy šlo i o život. Děti Jzzilynn Cook, sedmiletý chlapec a pětiletá holčička, se vydaly pro menší nákup na benzínovou pumpu. Synovi Kyuonnovi se prý do nákupu povedlo protlačit již zmíněné nebezpečné chipsy. Tři minuty poté co s dětmi od benzínky odjela, zaslechla obrovský křik zezadu auta. „Otočila jsem se a začala jsem panikařit. Byla to ta nejstrašidelnější věc, co jsem kdy zažila“ svěřuje se Cook.

Zdravotní problémy, které se u dětí po pozření chipsu objevily, jsou závažné. Matka je ihned musela odvézt do nemocnice, měli totiž popáleniny očí, pusy a břicha. Pětiletá dcera Aarhiya se potýkala dokonce s dýchacími potížemi, a tak musela být připojená na kyslíkový přístroj. Matka dětí zuří. Obviňuje sociální sítě a převážně platformu TikTok z toho, že kvůli ní přichází mládež k úhoně. „Je to velmi nebezpečná věc a TikTok by měl být zodpovědný za zveřejňování těchto věcí na jejich platformě,“ říká.

Videa pod hashtagem #onechipchallenge mají na TikToku v různých variacích stovky milionů zhlédnutí. Jedná se o poměrně ojedinělý případ, kdy platforma nereaguje. Většinou se poměrně rychle snažila nebezpečné výzvy odstranit a zakázat. Videa, ve kterých uživatelé pojídají nebezpečně pálivé chipsy, se na platformě nadále objevují a trendují.

@haihjbebhjsq124

EXTREME One Chip Challenge 🥵

♬ original sound - LukeDidThat - hbadiiwqin

Společnost, která se ke kauze postavila svérázně, se jmenuje Paqui. Právě ta vyrábí nejpálivější chipsy. Po několika incidentech se tak rozhodla, že ze všech maloobchodů stáhne tyto nebezpečné produkty.