Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

Petr Jirsa natáčí videa o zajímavostech z české historie | foto: facebook.com/petr.jirsa.37

Tajná stanice metra v Praze nebo obrovský lunapark na Edenu? Mladík natáčí videa o historii Česka

Na TikToku se tvůrci snaží své sledující i vzdělávat. Český mladík natáčí videa o české historii. Tajná stanice metra, nejdelší eskalátor, obrovský lunapark v Praze nebo třeba vesnice, které musely být zatopeny kvůli stavbě přehrad. To jsou témata, kterým se věnuje Petr Jirsa na profilu Česká stopa a sledující je milují.
  14:39

Ještě nedávno se mluvilo o TikToku pouze ve spojitosti s bizarními influencery a tanečky. To už ale nějakou dobu není pravda. Mnoho tvůrců se snaží nejen sledující pobavit, ale také je v něčem vzdělávat. To je také případ Petra Jirsy, který tvoří videa o zajímavostech nejen z české historie, ale i současnosti.

Jirsa tvoří na profil s názvem Česká stopa. „V Praze je tajná stanice metra, píše se srpen roku 2002 a Prahu zasáhly ničivé povodně. Vltavská voda zaplavila nejen centrum města, ale také části pražského metra,“ uvádí své video. Při odčerpávání vody ze stanice Malostranská údajně hasiče překvapilo, že je v ní více vody, než by teoreticky být mělo. V tu chvíli však zjistili, že se pod Klárovem, který je nedaleko, nachází do té doby ochranný systém metra. Později bylo zjištěno, že se jedná o přísně tajnou stanici metra. Ve videu popisuje také konspirační teorie, které ohledně stanice metra kolují.

Sledující pod videem o teoriích diskutují a sdílejí tipy na jiná podobná záhadná místa v Praze. „To by mě fakt zajímalo, co se tam dělo. Zajímavé,“ píše jeden z komentujících a další se k němu přidávají. Podobné reakce jsou i pod jinými videi.

@ceskastopa V hlubinách českých přehrad se často skrývá mnoho vzpomínek a zážitků. #fy#fyp#viral#česko#lipno#orlik#historie#zajimavosti ♬ původní zvuk - Petr Jirsa

V jednom z nich popisuje, že byl v pražských Vršovicích na místě stadionu Eden před sto lety otevřen lunapark. Jeho dominantami byly pětikilometrová horská dráha, laguna s plovoucím jevištěm a například tančírna. Jednalo se o jeden z největších zábavních parků v Evropě. Nakonec musel být po druhé světové válce uzavřen.

Jirsa v jiných videiích například povídá o tom, že první selfie tyč se objevila v československém filmu z roku 1969, jaké vesnice musely být zatopeny kvůli stavbě přehrad a nebo třeba jaký je nejdelší eskalátor v Evropské unii - je to ten na Náměstí Míru v Praze. Jindy povídá o českých hercích, vědcích nebo videohrách.

@ceskastopa Film z roku 1969 předběhl nejenom svou, ale i tu naší dobu. #fy#fyp#viral#cesko#ceskoslovensko#film#movie#selfie#historie ♬ původní zvuk - Petr Jirsa

Na svém profilu se řídí heslem „za vším hledej Čecha“ a jeho videa sledují statisíce uživatelů. „Další zajímavé video, moc děkuju za to, co děláš,“ píše jedna z komentujících. Podobných komentářů jsou stovky. Jeho videa mají sledující jednoduše rádi a vracejí se k němu pro další zajímavé informace téměř denně.