Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

Hackerům se podařilo proniknout do interní databáze amerického ministerstva vnitra. | foto: reprofoto rt.com

Z TikToku měla uniknout data miliardy uživatelů. Síť to popírá

Skupina hackerů, známá jako „AgainstTheWest“, začala upozorňovat na možnou krádež dat ze dvou velkých platforem, TikTok a WeChat. Hackeři na fóru sdíleli několik databází patřících oběma společnostem, ačkoli s nimi ještě nezačali obchodovat.
  13:12

Skupina hackerů, známá jako „AgainstTheWest“, sdílela na několika fórech, kde probíhá obchod s kradenými hesly, několik databází patřících společnostem Tiktok a WeChat. Data má údajně od něco málo přes miliardy uživatelů. S daty ale zatím neobchoduje.

WeChat je čínská sociální síť, kterou lze využít prakticky na cokoliv, od zaslání zprávy přátelům, přes platbu v obchodě, po nákup letenky či objednání donášky jídla. Funguje však pouze v Číně, Evropané se tudíž v souvislosti s tímto únikem dat nemají čeho obávat. Horší je to s TikTokem.

Stejně jako u každé jiné online služby je zabezpečení ze strany uživatele strany nezbytné, pokud chceme zabránit odcizení našeho účtu. Je potřeba používat jedinečná a bezpečná hesla a další doplňkové systémy ověřování, jako třeba dvoufázové ověření pomocí SMS zprávy. Ani to však někdy nestačí. Dle vyjádření skupiny hackerů, která má data uživatelů TikToku, se jim podařilo prolomit zabezpečení platforem a ukrást zdrojový kód sociální sítě i uživatelská data.

Databáze zabírají asi osm stovek gigabajtů a obsahují data jako přihlašovací údaje uživatelů, statistiky platformy, zdrojový kód, cookies, přístupové tokeny a mnoho dalšího.

Společnost provozující TikTok popírá, že by jejich servery byly napadeny, a ujišťují, že informace zveřejněné na internetu jsou nepravdivé. Různí bezpečnostní experti však ujišťují, že po analýze databází existují údaje, které skutečně odpovídají počítačovému útoku na obě platformy.

I když to TikTok popírá, důkazy o počítačovém útoku jsou stále jasnější. Proto jako vždy platí, že nejlepší, co může uživatel udělat, je změnit si heslo a ujistit se tak, že jeho účet nebude ukraden.