Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

ilustrační snímek | foto: YouTubeAntiyoutuber.cz

Slovenskem se šíří nebezpečný trend. Děti běhají po střechách vlaků

Desítky dětí ze Slovenska se zapojují d nebezpečné tiktokové výzvy s názvem Trainsurfing. Běhají po vlacích, což následně sdílí na sociálních sítích. Hrozí jim ztráta končetin, pád či uhoření a následná smrt. Navíc k tomu i pokuty v řádech tisíc eur. To ale děti neodrazuje a neustále se do nebezpečného trendu zapojují.
  13:00

Děti na TikToku zkouší nejrůznější trendy. Výjimkou není ani Trainsurfing, do kterého se zapojují i jedenáctileté děti. Výzva navádí ke skákání na rozjeté vlaky a běhání po jejich střechách. To všechno si účastníci challenge dokumentují a nahrávají jí na sociální sítě. O celý trend se začala zajímat i policie.

Videa malých dětí pobíhajících po vlakových soupravách šokovala i televizi. Trend zaznamenala i slovenská TV Markíza. Chlapec zapojený do výzvy se nechal pro Markízu slyšet, že ho k Trainsurfingu inspiroval jeho oblíbený Youtuber. Na Instagramu je podle něj velké množství jeho vrstevníků ve věku dvanácti a třinácti let, kteří se do výzvy zapojují.

Na Instagramu, Youtube i Twitteru trainsurfingová videa najdete, na TikToku ale nikoliv. Aplikace se tento nebezpečný trend snaží blokovat. „Na tvé bezpečnosti nám záleží. Některé online výzvy mohou být nebezpečné, znepokojivé nebo dokonce smyšlené. Přečti si, jak rozpoznat škodlivé výzvy, ať dokážeš chránit své zdraví a duševní pohodu,“ napíše aplikace při vyhledání slova Trainsurfing a k videím vás nepustí.

Trainsurfing není žádnou novinkou, sociální sítě trend pouze obnovují a zvyšují počet jeho účastníků. V minulosti se aktivitu snažilo omezit již několik zemí. Lidé ho hojně provozovali v Německu, Velké Británii, ale i v Česku. I u nás aktivita ztížila život několika lidem. Mají celoživotní následky a jsou bez končetin, někteří dokonce zemřeli.

„Skalpovaná hlava, takže už žádné vlasy, přišla jsem i o ucho a celé mé tělo je pokryto hlubokými jizvami. Chtěla jsem to vzdát. Copak takhle můžu žít? Jsem ošklivá. Zničila jsem si život Ani nás nenapadlo, jaké nebezpečí nám hrozí. Chtěly jsme si jen dát cigáro, posedět a pořídit pár fotek. Vždy jsem byla zvědavá, tak jsem se chtěla podívat, jestli je poklop na vagónu otevřený,“ udává Simona Riedlová, která pro web vagonari.cz sdílela svůj příběh. Přežila silné popáleniny způsobené dráty vysokého napětí. Na vlaku pouze seděla. Běhání po jedoucích soupravách je ještě mnohem nebezpečnější.

Centrum dětské úrazové prevence udává, že se v Česku ročně popálí okolo dvou tisíc dětí. Při čemž velmi častým způsobem je popálení elektrickým obloukem při přelézání vagónů. Největší počty těchto nehod se dějí lidem ve věku od třinácti do osmnácti let.