Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

Tiktokerka Valeria Shashenok | foto: Antiyoutuber.cz

Ukrajinská válečná uprchlice točí TikToky. Pozvali ji do Evropského parlamentu

Valeria Shashenok je mladá dívka z ukrajinského Černihivu, který je zasažen válkou. Při útocích na její rodné město začala na TikToku ukazovat realitu života uprostřed války. Následně uprchla do Itálie, kde začala se satirickými videy o invazi. Vydala knihu, sledují ji miliony lidí a navštívila Evropský parlament.
  11:02

Valeria Shashenok pochází z války zasaženého Černihivu. V průběhu útoků ne její rodné město se chtěla odreagovat, a tak začala svůj život dokumentovat na TikToku. Ukazuje zde každodenní rutiny v úkrytu se svou rodinou. V březnu pak uprchla do Polska a začala točit satirická videa a invazi. Zesměšňuje Putina a poukazuje na hrůzy války. Sledují ji miliony lidí, vydala knihu a s první dámou Ukrajiny, Olenou Zelenskou v půlce září navštívila Evropský parlament.

Shashenok před invazí v její zemi pracovala jako fotografka. Od začátku války až do 13. března žila v protileteckém úkrytu, odkud dokumentovala, jak se svou rodinou válku přežívá. Také ukazovala své zničené město a satiricky si utahovala z Putina a Rusů. V půlce března uprchla do Polska. To již měla na svém účtu statisíce zhlédnutí.

@valerisssh Come to Ukraine after the war and eat vareniki with potato! My mom best in it! #stopwar #ukraine #bombshelter ♬ Hava Nagila - The Jewish Starlight Orchestra

Z Polska se pak přesunula do Itálie, kde ve své tvorbě pokračovala. Napsala autobiografickou knihu s názvem 24. února: A obloha už nebyla modrá. V knize popisuje svůj život od napadení Ukrajiny ruskými vojsky. Její popularita začala stále stoupat a Shashenok se přesunula do Německa, kde má podle svých slov více prostoru a příležitostí pro svou tvorbu. Bydlí zde u muže, kterého nazývá Mr. Fritz.

@valerisssh

It’s the most horrible trip! Thanks Russia

♬ Celebrate the Good Times - Mason

Mladá influencerka byla pozvána do Evropského parlamentu po boku ukrajinské první dámy Olany Zelenské. Pozvali ji díky jejím videím, kterými informuje svět o dění na Ukrajině. Měla možnost mluvit s předsedkyní Evropské komise Urshulou von der Leyen a dalšími předními evropskými politiky.

Ne všem se však její tvorba líbí. Mnoho lidí ji osočuje, že se zviditelňuje a vydělává na neštěstí své rodné Ukrajiny. Odpůrci ji nazývají warfluencerkou a kritizují ji, že nepracuje a její život se ani zdaleka nepodobá tomu jiných uprchlíků. Valerii Shashenok ale vydělané peníze nejdou do kapsy. Veškeré finance z její knihy posílá svému rodnému městu, které bylo zničené.