Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

ilustrační snímek | foto: Startupisti.cz

Tinder slaví dekádu. S popularitou aplikace rostou i kontroverze. Nechybí vraždy a podvody

Světově nejvíce používaná aplikace na randění dala za poslední dekádu dohromady miliony párů. Její vznik se datuje k roku 2012 a od té doby ho denně používá 75 milionů uživatelů. Z toho téměř 80 procent jsou muži, jen 20 procenty ženy. Na své desáté výročí si aplikace pro své uživatele připravila novinky spojené s virtuální realitou.
  10:25

Seznamovací platformu Tinder spravuje více jak 200 zaměstnanců. Ti dohlíží na to, aby všech 60 bilionů matchů denně probíhalo správně. Placenou část aplikace měsíčně odebírá průměrně 6 milionů lidí. V čem spočívá popularita Tinderu? Aplikace je k dostání ve 190 zemích a můžete si ji nastavit do více jak 40 jazyků. Je přehledná, jednoduchá a dostupná pro každého.

Počet uživatelů se zvýšil během pandemie, kdy všichni byli zavření doma a osobní kontakt provázely složitosti. Nejhojněji používán je ve věkové kategorii 25–34 let. Na druhém místě se umístila skupina 18-24 let. Zajímavé je, že 30 procent uživatelů je ve svazku a 12 procent zadaných. Jak je známo, ženy jsou mnohem vybíravější. To se projevuje i zde. Křehčí pohlaví dává swipe doprava pouze ve 14 procent případů a opačná strana ve 46 procent. Vyšší je i počet mužů, kteří si platí za doplňky aplikace.

Renate Nyborg, CEO společnosti, chce jít s dobou, takže i z její hlavy pramení novinky, na které uživatele Tinderu narazí. Tinder bude mít svou vlastní obdobu Metaverse, se kterou přišel Facebook. Jak bude taková návštěva v Tinderverse probíhat? Půjde o sdílenou virtuální realitu, kde si budete moci povídat se svými protějšky a následně sbírat mince za to, že jste k nim hodní. Kdy se ale budete moci vydat na cestu mimo naši planetu ještě není jisté.

Nebezpečí, která v aplikaci číhají

I na Tinderu hrozí různá nebezpečí. Byly zaznamenány případy znásilnění, zdrogování, finančních podvodů, či vražd. Všechny tyto aktivity proběhly na setkáních domluvených přes Tinder. V USA je známý případ Ashlyn Black, kterou na Tinder rande brutálně zavraždil Ethan Hunsaker. Šla s ním do baru a následně k němu domů, kde ji uškrtil. Pak byl na seznamce nalezen dokonce i sériový vrah, který si zde hledal své oběti.

Nejznámější je příběh podvodníka Simona Levieva, o kterém byl natočen film. Tento mladý muž si přes seznamku hledal různé ženy, které nechal se do něj následně zamilovat. Po nějaké době je donutil vzít si úvěr a všechny dostal do ohromných finančních potíží. Tak buďte při užívání Tinderu ostražití.