Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

Fenomén Titanik: Vypluje už konečně jeho replika? Pokusů o její postavení bylo mnoho

Fenomén Titaniku uchvacuje veřejnost už dlouhá léta. K jeho vraku se pořádají výlety, natáčejí se o něm filmy a píší knihy. Několikrát se někdo dokonce pokusil o postavení jeho věrné repliky, až doposud však marně. Nyní se ale zdá, že se vyplutí nového Titaniku blíží. Miliardář z Austrálie ho chce postavit za 23 miliard korun.
  13:51

Různé konspirační teorie, filmy, knihy, výlety, to vše způsobila fascinace tragickým potopením legendární lodě Titanik. Po více než sto letech jeho příběh nepřestává lidi udivovat. Pokusů o postavení repliky lodi bylo několik, hrál v nich roli dokonce i český podnikatel. Nejznámější projekt nesl název Titanic II, za kterým stál australský miliardář Clive Palmer. Vyplutí lodě se však kvůli četným problémům posunulo od roku 2016 až na rok 2027. Veliká láska fanoušků slavného filmu nyní jednoho věrného nadšence dohnala ke koupi rekvizity z filmu za neuvěřitelných šestnáct milionů korun.

V roce 2010 přišel český podnikatel Ondřej Vrkoč s nápadem postavit repliku lodi. Tím tak odstartoval projekt „TITANIIC“. „Cílem projektu TITANIIC je postavit novodobou verzi legendárního RMS Titaniku. Nové plavidlo pod názvem TITANIIC je nástupcem slavné lodi. Zachovává zejména externí tvary, vybavení, kajuty první a druhé třídy. Třetí třída je inspirována trendy 21. století s původním retro designem a inovativní technologií,“ píše se na oficiálních webových stránkách projektu. V roce 2018 stránky utichly se svým posledním příspěvkem. Loď se zřejmě ani po čtrnácti letech nezačala stavět. V roce 2022 promluvil Vrkoč pro web Blesk.cz o tom, že má zřejmě v plánu stále stavbu lodi zahájit. Ta by podle něj měla stát přes dvaadvacet miliard korun. Kdy a jestli vůbec se to stane, není jisté.

Kdo by však mohl výstavbu repliky Titaniku dotáhnout do konce, je miliardář Palmer. Ten s takovou myšlenkou přišel už v roce 2012. Lišit se od Vrkočovi lodi měla více identickými kopiemi různých prvků Titaniku. V té době miliardář tvrdil, že loď měla spatřit světlo světa už v roce 2016. Začaly se ale objevovat informace o finančních potížích Palmera a nezahájení stavby. Rok co rok se její zahájení odsouvalo a vyplutí bylo v nedohlednu, než projekt utichl. Od roku 2019 se na sociálních sítích i webových stránkách projektu nic neobjevilo.

Až nyní v březnu Palmer uspořádal tiskovou konferenci, na které oznámil, že opět zahajuje práci na projektu. Vinnu opoždění stavby lodi hodil také na koronavirovou krizi. Loď lásky, maximálního stylu a luxusu, jak ji Palmer popsal, má vážit šestapadesát tisíc tun a stát více jak třiadvacet miliard korun. Proč se rozhodl pro takový projekt? Zřejmě se se svým velkým bohatstvím jen nudil. „Takže bych mohl udělat Titanik. Já to udělám. Je mnohem zábavnější stavět Titanik, než sedět doma a počítat peníze,“ řekl, jak informuje deník Dailymail.co.

Loď má mít identický interiér jako původní Titanik. Chybět na ní nebude taneční sál, bazén ani turecké lázně. Její stavba má začít v roce 2025 s odhadovaným vyplutím v roce 2027. Do více než osmi set kajut v devíti palubách se má vejít přes dva tisíce tři sta lidí.

Americký řetězec restaurací Planet Hollywood nyní uspořádal aukci rekvizit a kostýmů. Do dražby se dostal i legendární kus dřeva z filmu Titanic, který zachránil život fiktivní postavě Rose před utonutím. Ten se vydražil za neuvěřitelných šestnáct milionů korun.