Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund

Nara Smith | foto: instagram.com/naraaziza

Tradiční manželky na TikToku zastávají genderové stereotypy z 50. let. Navíc jsou prý rasistické

Na TikToku se šíří antifeministický trend. Vznikl už před šesti lety, největší boom získal v období pandemie nemoci covid–19. Ženy, které ho propagují, si říkají tradiční manželky a jejich jediná práce je udělat manžela a děti šťastné. Trend je prý rasistický a pro většinu lidí naprosto nedosažitelný.
  9:38

TikTok už dávno není jen platforma, na které tvůrci tancují bizarní tanečky. Část trendů, která se tam šíří, může být i životu prospěšná. Někteří lidé se tam například snaží motivovat ke zdravému životnímu stylu. Existuje však skupina žen, která si říká #tradwifes a snaží se motivovat k dodržování tradičního rozdělení genderových rolí a jiných stereotypů.

Na TikToku se příspěvky v překladu „tradičních manželek“ objevují už několik let. Všechny jsou krásné, mají na sobě květované šaty, denně vaří několik jídel, dojí krávy, sbírají vejce od domácích slepic, večer pracují na výšivkách pro děti a do toho se starají nejen o děti, ale i o manžela. A ne protože musí, ale protože chtějí. Tradiční manželky požadují návrat životního stylu Američanek z padesátých let minulého století. „Trad wife je mezinárodní hnutí žen, které prosazují návrat k tradičním genderovým normám tím, že se podřizují svým manželům a podporují domácí vzdělávání dětí,“ říká v rozhovoru pro Euronews Culture Cécile Simmons, výzkumná pracovnice britského Institutu pro strategický dialog.

Tradiční manželky se na sociálních sítích objevily poprvé zhruba před šesti lety. Staly se populární zejména v antifeministickém vlákně „Red Pill“ na platformě Reddit. Tradiční manželky se pak objevily i na dalších mainstreamových platformách sociálních sítí, například na Instagramu. Později se dostaly i na TikTok, kde jsou dnes nejpopulárnější. Na videích získávají miliony zhlédnutí a hashtag trad wife má k dnešnímu dni téměř 20 tisíc příspěvků. Největší boom tradiční manželky zažily v době pandemie covidu–19. „Stejně jako u jiných forem radikalizace se tradiční manželky staly populární díky tomu, že se lidé cítili izolovaní,“ vysvětluje Simmons.

Pravděpodobně nejznámější tradiční manželkou je influencerka a modelka Nara Smith, která je předmětem debat už delší dobu. Například kvůli tomu, že na TikToku zveřejnila nevšední recept. Prý se zeptala dětí, na co mají chuť k snídani a ony odpověděly, že by chtěly cereálie. Smith si poradila jako správná tradiční manželka – vyrobila a upekla vlastní cereálie. „Rozumím tomu, že chce pro děti to nejlepší. Tohle už je ale trochu moc,“ píše jedna ze sledujících Smith na TikToku.

@esteecwilliams Happy Friday Darlings! Remember to wake up energized to put in the effort to become the best version of yourself and to look the way you and your husband appreciate 🥰 #tradwife #traditionalwife #traditionalmarriage #housedress #vintagedress #dressforyourman #tradlife #tradwivesoftiktok #nuclearfamily #makethehomegreatagain #traditionalgenderroles #housewifestyle #traditionalvalues #dollyourselfup ♬ Dream Lover - Bobby Darin

Další z žen, které zastávají hodnoty tradičních manželek, je šestadvacetiletá Estee Williams, která žije se svým manželem v americké Virginii. Na Instagramu se ukazuje v mnoha šatech áčkového střihu s dokonale upravenými blond vlasy. Ačkoli má ve svých 100 tisících sledujících mnoho fanoušků, přitahuje i řadu kritiků. „Tolik žen, které bojovaly za rovnoprávnost, a tohle je to, čeho dosáhly? To je ostuda,“ komentuje jeden z nich. Je vhodné si však uvědomit, že opravdový feminismus je založený na tom, že ženy mají právo si samy zvolit, jestli chtějí být matky v domácnosti nebo nechtějí. Tradiční manželky však jiné rozdělení než je to tradiční odsuzují.

Existují i tradiční manželky, které zastávají mnohem extremističtější názory. Mezi ne patří například mormonka Ayla Stewart, která sebe samu označuje jako „bývalou vysokoškolskou liberálku, která prozřela“. Má sice mnohem méně stoupenců než Estee Williams, ale před několika lety vzbudila mnoho debat challengí „bílých dětí“. V nyní již smazaném videu Stewart své stoupence vyzvala, aby se snažili zplodit co nejvíce bílých dětí.

Hnutí tradičních manželek je považované nejen za antifeministické, ale i rasistické. Tradiční manželky jsou v drtivé většině europoidní rasy a v padesátých letech minulého století byli lidé jiné rasy v americké společnosti utlačovaní. Je vhodné upozornit také na ekonomický aspekt tiktokového trendu. Aby mohly tradiční manželky žít jako ženy v domácnosti padesátých let, musí být schopné vyžít z jednoho platu, což může být pro velkou část společnosti téměř nadlidský úkol.

Tradiční manželky jsou nejpopulárnější mezi britskými a americkými ženami na sociálních sítích. V kontinentální Evropě zatím trend tolik populární není. Šíří se poměrně rychle ve Francii, ani tam však nemají takovou pozornost, jako ty ze Spojených států a Velké Británie, což je pravděpodobně způsobené jazykovou bariérou.