Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Ve Venezuele jsou uzavřeny silnice, takže lidé se musí po městě přepravovat na bruslích. | foto: Blickamabend.ch

Bizarní vánoční tradice: Na mši na kolečkových bruslích, vánoční projev Kačera Donalda a KFC k večeři

Vánoce jsou za rohem a Češi už se těší na bramborový salát k večeři a rozkrajování jablek. Ve světě však existuje mnoho jiných, pro mnohé nevšedních, tradic. Ve Venezuele se do kostela na mši jezdí na kolečkových bruslích, v Rakousku unáší děti Krampus, ve Švédsku sledují Kačera Donalda a v Japonsku jedí na Vánoce KFC.
  11:42

Vánoce jsou opravdu za rohem a společně s nimi se pojí i různé vánoční tradice. Pravděpodobně každý Čech si vybaví rozkrajování jablka, pouštění skořápek, štědrovečerní večeři s kaprem a bramborovým salátem a případně i lití olova. Tradice, které jsou u nás běžné, však cizincům mohou připadat přinejmenším zvláštní a stejně tak naopak.

Ve světě existuje mnoho poměrně nevšedních tradic a hlavně v těch zemích. A ač jsou pro obyvatele daných států naprosto normální, pro širší veřejnost mohou působit přinejmenším zvláštně. Nutno dodat, že některé z nich se dodržují v zemích, kde není křesťanství dominantním náboženstvím. Redakce Antiyoutuber.cz přináší srovnání těch nejpodivnějších z nich.

Japonsko

Jediné co chci k Vánocům je KFC – slogan, kterým se řídí nejeden Japonec. Zapomeňte na krocana nebo kapra, Japonci se těší na smažené kuře z řetězce rychlého občerstvení. Tradice vznikla především kvůli malým japonským troubám a chytrému marketingu. Kampaně totiž tvrdí, že v KFC jí na Vánoce téměř každá americká rodina.

Lidé v kostýmech Colonela Sanderse, zakladatele KFC, stojí po celém Japonsku před restauracemi v kostýmech Santa Clause a nabízejí kuřata ve speciálním vánočním obalu. Proto je v současné době v Japonsku nutné si místo v jednotlivých restaurací zarezervovat. Poptávka je navíc tak vysoká, že musela být vytvořena i speciální internetová služba „objednejte si vánoční rodinný kyblík a nechce si ho doručit.“

@franklinthewoman Would you try this? #christmasinjapan #kfcchristmas #kfcjapan #onlyinjapan ♬ We Wish You a Merry Christmas - Merry Christmas

Norsko

Norové věří, že se Štědrý večer tradičně pojí s příchodem zlých duchů a čarodějnic. Není proto divu, že se v Norsku každý rok schovávají večer 23. prosince košťata. Nic přece nezkazí Vánoce rychleji, než když najdete rozbité koště, které zdemolovala zlá čarodějnice, u vánočního stromku.

Venezuela

Venezuelané mají ve zvyku mezi 16. a 24. prosincem navštěvovat ranní mši zvanou Misa de Aguinaldo. V Caracasu, hlavním městě Venezuely, tradici obyvatelé poměrně ozvláštnili. Ulice hlavního města jsou týden před Vánoci uzavřené z prostého důvodu. Aby se obyvatelé mohli dostat na ranní mši na kolečkových bruslích. Mnoho ulic je uzavřené až do osmé hodiny ranní každý den jen kvůli tomu, aby byl bruslařům bezpečný průjezd. Zvyk tradičně doprovází vánoční maškarní a spousta ohňostrojů – a to vše před snídaní.

Švédsko

Švédové milují sauny a na Vánoce obzvlášť. Celé rodiny se v určitou hodinu přesunou do sauny, kde společně tráví čas. Tedy pokud nejsou zrovna tři hodiny, to je totiž čas na vánoční projev Kačera Donalda. Tato tradice sahá až do 60. let minulého století, kdy začaly být populární pohádky z dílny Walta Disneyho. Kačeří projev sleduje v televizi až 40 procent obyvatel.

Ve Švédsku však mají i tradici, která sahá až do jedenáctého století. Tehdy se poprvé objevily informace o slaměném modelu kozy ve velikosti člověka, teď je však mnohem vyšší. Kozám se říká Yule Goat a až do devatenáctého století nosily dětem ve Švédsku dárky. Pak je však nahradil roztomilý vánoční skřítek, v některých částech se mu říká Tomte a jinde Niss.

@melinagoransson Swedes are obsessed with Donald Duck (Kalle Anka) on Christmas eve, so I found the local Swedes in nyc to watch it with on Christmas #sweden #donaldduck #kalleanka #swedish #swedishchrismas #swedes #christmas #swedishchurch #church #swedishtradition #nyc #nycchristmas #newyork #newyorkcity #stockholm #swedishtiktok #midsummer ♬ original sound - melinagoransson

Rakousko

V Rakousku berou zlobivé a hodné děti opravdu vážně. Hodným nosí dárky Ježíšek, pro zlobivé si přijde jeho protějšek Krampus. Démonický Krampus, o němž se zmiňují lidové pověsti bratří Grimmů, je ďábelská bestie s rohy. Terorizuje malé děti, aby se chovaly slušně a vyhrožuje jim, že je sní nebo odvede do pekla. V některých rakouských městech se dokonce každoročně koná průvod Krampusů, který se koná kolem 5. prosince, aby děti vystrašil. V posledních letech se průvod koná i v některých českých městech, například v Českých Budějovících nebo v Novém Boru.

Španělsko

Ve španělském Katalánsku mají místní obyvatelé také poměrně nevšední tradici, která se jmenuje caga tió, v překladu kálení. Místní obyvatelé Katalánska vytvoří z klády postavu, nakreslí na ni obličej a dají jí klobouk. Pak ji čtrnáct dní „krmí“ ovocem, ořechy a sladkostmi. Na Štědrý den pak celá rodina mlátí poleno klacky a zpívá tradiční píseň, jejíž slova v překladu znamenají „jestli se dobře nevyse*eš, umlátím tě klackem“, dokud poleno nevyloučí všechny své pamlsky.

Své betlémy rodiny také zdobí malými kalícími keramickými figurkami. Obvykle jde o známé postavy, často vybrané na základě aktuálního dění daného roku, a figurky mají vždy kalhoty kolem kotníků.

Závěrem je také nutné zmínit Česko a jeho tradice, které jsou pro nejdnoho člověka ze zahraničí bizarní. Nejen, že nechápou lití olova, kterým si můžete v mnoha případech ublížit, nepochopitelné je i házení střevícem, díky kterému se máte dozvědět, jestli se ženy z rodiny do roka vdají a domov opustí nebo ne.