Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav

Nara Smith | foto: instagram.com/naraaziza

Na TikToku se šíří antifeministický trend. Ženy by podle něj měly jenom pečovat o muže a domácnost, nic jiného

Na TikToku se šíří trend tradičních manželek. Je založený především na tradičním rozdělení genderových rolí z 50. let minulého století. Ženy musí vařit, uklízet a pečovat o domácnost i muže, zatímco on chodí do práce. Nejznámější z nich je modelka Nara Smith, která svým dětem vyrábí i domácí cereálie. Teď ji mnozí navíc kritizují za to, že její videa údajně hraničí s mormonskou propagandou.
  21:14

V současnosti je na sociálních sítích, a zejména na TikToku, možné najít influencery, kteří se věnují čemukoli, na co si vzpomenete. Ať jde o sport, kosmetiku, hudbu, knihy nebo filmy. Nespočet influencerů propaguje také určitý životní styl a některé z nich nejsou vhodnou inspirací pro život. Mezi takové patří i trend nazvaný tradwife.

Název trendu tradwife je odvozený od slov „tradiční“ a „manželka“. A co taková tradiční manželka vlastně dělá? Vaří, peče, pere, uklízí, žehlí, stará se o manžela, děti a zvířata a navíc požaduje návrat genderových rolí z padesátých let minulého století. Tradiční manželky tvrdí, že Bůh stvořil dvě pohlaví proto, aby muži i ženy měli jiné genderové role. Neuznávají také žádnou jinou sexuální orientaci než heterosexuální a samozřejmě nevěří, že by mohlo existovat více genderů než dva.

Typická #tradwife natáčí na TikTok vlogy z každodenního života ve velkém rodinném sídle, ideálně na farmě – ráno podojí krávu, nakrmí slepice, z čerstvých surovin nachystá manželovi a dětem snídani a pak celý den peče a vaří, aby byl manžel spokojený, až se vrátí z práce domů. Početná skupina tradičních manželek se navíc stylizuje do žen z padesátých let nejen chováním, ale i vzhledem.

Většina trendů sice zmizí tak rychle, jako se objevila, tradiční manželky se na sociálních sítích pohybují už více než šest let. Všeobecně je trend považovaný za antifeministický a to především kvůli tomu, že propaguje stereotypní rozdělení genderových rolí. Kritici trendu jednoduše nechápou, proč by měly ženy trávit své dny péčí o manžela, když mohou mít život jako v 21. století. Je sice nutné brát v potaz i fakt, že feminismus je i o tom, že si žena genderovou roli může zvolit, návrat o více než 70 let zpět je však podle mnohých kritiků naprosto zbytečný. Mnoho tradičních manželek navíc odmítá nejen potraty, ale i jakoukoli formu antikoncepce, takže se jedná o návrat do minulosti se vším všudy.

@naraazizasmith absolute perfection 🫶🏽 #easyrecipe #homemade #baking #toddlersoftiktok #grilledcheese #fypシ ♬ original sound - NOFEELINGS.

Žen, které se v životě řídí trendem tradičních manželek jsou stovky. Pravděpodobně nejznámější tradwife influencerkou je modelka Nara Smith. Je zároveň matka dvou dětí, které s manželem Lucky Blue Smithem pojmenovali Rumble Honey a Slim Easy. Na TikToku Naru proslavily především recepty, které se rozhodně nedají označit jako „minutky“ nebo „rychlovky“. Příprava jídel, které vaří, zabere mnohdy několik hodin.

Sice byla Smith předmětem debat vždy, v posledních dnech jsou o něco bouřlivější. Na TikToku totiž zveřejnila nový recept. Prý se zeptala dětí, na co mají chuť k snídani a ony odpověděly, že by chtěly cereálie. Smith si poradila jako správná tradiční manželka – vyrobila a upekla vlastní cereálie. „Rozumím tomu, že chce pro děti to nejlepší. Tohle už je ale trochu moc,“ píše jedna ze sledujících Smith na TikToku.

@esteecwilliams How to be a Traditional Wife part 1 #fyp #traditionalwife #tradwife #tradwifetok #traditionalgenderroles #nuclearfamily #traditionalmarriage #housewife #homemaker #femininenotfeminist #tradwifecontroversy #traditional ♬ original sound - Estee

Lidé se jednoduše shodují, že jediná přidaná hodnota, kterou Smith má je ta, že je schopná plnit roli dokonalé manželky. Sama o sobě je prý jenom ztělesněním ekonomických úspěchů jejího manžela. Jí to evidentně nevadí, je však otázkou, zda ženy, které dětem nebudou péct cereálie k snídani, nebudou svou hodnotu shazovat. Některé z nich se totiž cítí kvůli jejím videím nepříjemně. „Taky bych chtěla mít tolik času na rodinu. Musím ale chodit do práce, nemáme moc peněz,“ píše jedna z nich.

Smith není kritizovaná jen kvůli tomu, že její videa ukazují pro většinu lidí nerealistický způsob života. Nejvíce lidí ji kritizuje kvůli tomu, že je mormonka a její obsah často údajně hraničí s mormonskou propagandou. Navíc je napůl Afroameričanka a někteří sledující nechápou, jak může Smith propagovat církev, která v minulosti lidi tmavé pleti zotročovala.