Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

Hra Domina byla zablokována na platformě Steam, důvodem jsou transfobní poznámky jednoho z vývojářů. | foto: https://store.steampowered.com/app/535230/Domina/Antiyoutuber.cz

Hra Domina byla odstraněna ze Steamu, kvůli nenávistným komentářům

Domina je malá nezávislá hra na Steamu o správě gladiátorů, o které se v poslední době poměrně mluví. Není to však proto, že by hra byla dobrá, ani kvůli nějaké skvělé aktualizaci. Problém je, že se vývojáři opřeli do transgender komentátorky a streamerky Clare „Keffals“ Sorrenti.
  17:00

Hra Domina a všechna její DLC zmizela z plafromy Steam. Potvrdil to i jeden z vývojářů, kteří za hrou stojí. Na screenshotu, který se objevil na Twitteru, sdílel vývojář zprávu od podpory Steamu, ve které stojí, že kvůli útokům a urážkám obsaženým v posledním příspěvku v komunitním centru podniká kroky. Ukončuje veškerý obchodní vztah s vývojáři hry Domina a všechny jejich hry byly z platformy odstraněny. Nenávistné komentáře, na které Steam naráží, byly mířeny proti transgender politické komentátorce a streamerce Clare „Keffals“ Sorrenti .

U aktualizace, která celý problém spustila, se objevil text ve smyslu, že změna pohlaví ve videohře je naprosto normální a Domina neexistuje a nikdy neexistovala, ale Dominous existuje a vždy existoval, jen jste nevěděli, že hrajete za muže, který je převlečený za ženu. Nejde prá o podvod, ale je to stejné, jako když muži mají styk se ženou, která však před tranzicí bývala mužem a sexuálními partnerovi to neřekla. A právě v tomto kontextu naráželi přímo na Keffals.

Příspěvek je sám o sobě velmi útočný, horší ale je, že to není poprvé, nebo dokonce ani podruhé, co tento vývojář použil poznámky k opravám ve službě Steam ke sdílení nekorektních názorů na různá politická témata.

Začátkem roku se vývojář rozčílil nad respirátory. A v poznámkách k opravám u předchozí aktualizace napsal, o lidech kteří nosí respirátory, že nebudou mít nikdy přítelkyně, protože ženy dávají přednost sebevědomým mužům. Také se ptal, čeho se lidé v respirátorech „bojí“, zakončil to tím, že se ve skutečnosti bojí pohlavního styku. Předtím si vývojář v poznámkách k opravě pro Dominu stěžoval, že se lidé příliš dívají na porno.

Kdo je Keffals? V srpnu se o ní mluvilo, když se stala terčem swattingu, což je neoprávněné nahlášení na policii, který vedl k tomu, že ji zásahová jednotka SWAT v kanadském Ontariu neoprávněně zatkla a opakovaně použila její původní mužské jméno, zatímco jí strkala pušku do obličeje. Poté, co o několik dní později popsala útok ve videu na YouTube, se spolu se svým snoubencem přestěhovala do hotelu, který považovali za bezpečný.

Členové transfobního nenávistného fóra Kiwi Farms však pokračovali ve stalkingu a obtěžování Keffals, která se bránila a snažila se donutit serverhostingovou společnost Cloudflare, aby tuto stránku přestala podporovat.

Společnost Cloudflare však nedávno uvedla, že nemá v plánu KiwiFarms zrušit. „Stejně jako vám telefonní společnost nezruší linku, pokud mluvíte o hrozných a rasistických věcech, dospěli jsme po konzultaci s politiky, politickými činiteli a odborníky k závěru, že vypínat služby, protože nám přijde jejich obsah odporný, je špatná politika,“ uvedl na svém blogu generální ředitel společnosti. A však začátkem září Cloudflare web odstavila.