Neděle 19. května 2024, svátek má Ivo
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Influencerka Nikita Dragun | foto: IG: @nikitadragunAntiyoutuber.cz

Transgender influencerku zadržela policie a dala do mužské cely. Podle dokladů je však žena

Americká transgender youtuberka Nikita Dragun byla na Floridě zatčena za ublížení na zdraví, výtržnictví a nahotu na veřejnosti. Policie ji zadržela a následně umístila do pánské cely. Oficiálně je však považována za ženu. Pracovníci vězení porušili protokol a vzbudili rozhořčení u lidí na celém světě.
  10:09,  aktualizováno  13:03

Šestadvacetiletá youtuberka Nikita Nguyen, známá pod profesionálním jménem Nikita Dragun, byla 7. listopadu zadržena a zavřena do pánské cely v nápravném zařízení. Influencerka se přitom řadí mezi transgender osoby a v jejích oficiálních dokladech stojí, že je žena.

Nguyen začala s natáčením videí na YouTube v roce 2013. Její obsah je plný beauty, výzev a jejího životního příběhu jakožto transgender osoby. V roce 2015 odhalila veřejnosti, že při narození byla mužem a následně prošla tranzicí. Kromě YouTube se věnuje i Instagramu, kde ji sleduje devět milionů lidí, o šest a půl milionu více než na platformě určené pro videa.

Od počátků své kariéry je spojována s mnoha kontroverzemi. V průběhu covidové pandemie se v Los Angeles zúčastnila party o více jak padesáti lidech, což porušovalo veškerá tehdejší kalifornska nařízení o stýkání osob. Nikdo z účastníků party navíc neměl roušku. Mezi její hosty patřili James Charles, Charli D’Amelio a mnoho dalších.

Na začátku listopadu tohoto roku byla Nikita Dragun zatčena v hotelovém resortu v Miami. Bezpečnostní složky na ni přivolal jiný host stejného hotelu. Dragun se údajně potulovala polonahá kolem bazénu, chovala se velmi neslušně a dělala nepořádek. Po příjezdu policie začala také stříkat vodu na strážníky a zaměstnance hotelu.

Její neslušné chování odmítli policisté tolerovat a zatkli ji za výtržnictví, ublížení na zdraví a spáchání zločinu na pracovníkovi bezpečnostních složek. Pár minut po zatčení ji odvezli do nápravného zařízení Turner Guilford Knight, kde se rozhodli ji držet v mužské cele navzdory jejímu pohlaví, které má uvedené v dokumentech.

Na veřejnost se dostalo i video, ve kterém se Nikita Dragun táže soudkyně, která rozhoduje o podmínkách a délce jejího zadržení, zda musí zůstat v pánském oddělení. „Já tady nerozhoduji o pravidlech ve věznici, takže zatím tady musíte zůstat. Slibuji ale, že se budu snažit najít vám vhodnější ubytování,“ nechala se slyšet soudkyně. Dragun dva dny na to propuštěna na kauci dvou tisíc dolarů (přibližně 50 tisíc korun).

Rozhodnutí ze strany nápravného zařízení porušuje nejen jejich vlastní protokol, ale také místní zákony, jelikož doklady Nikity Dragun oficiálně dokazují, že je žena. Chování pracovníků zařízení pobouřilo celý internet. Nejsem fanouškem Nikity Dragun, ani neobhajuji její činy v jakékoliv podobě nebo formě, ale fakt, že ji uvěznili v mužské jednotce a nutili ji zde zůstat, je srdcervoucí. Trans ženy jsou ženy,“ stojí v jednom z příspěvků na Twitteru. „Dát ženu do mužské věznice je odporné,“ dodává další.