Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Travis Scott | foto: IG: @travisscottAntiyoutuber.cz

Rok od tragédie na Astroworld. Fanoušci vyčítají Travisu Scottovi, že výročí nepřipomenul

V sobotu 5. listopadu to byl rok od tragédie, která se stala na festivalu Astroworld. Při koncertu rappera Travise Scotta v texaském Houstonu se strhla davová hysterie, při níž na místě zemřelo osm lidí. Později v nemocnici zemřeli další dva. Fanoušci odsoudili rapperovo chování z minulého roku, a tak je tomu i teď.
  11:25

Psal se rok 2021 a konal se festival Astroworld na kterém vystupoval americký rapper Travis Scott. Jeho koncerty jsou kromě hudby známé i výtržnostmi ze strany jeho fanoušků. Z koncertů odjíždí návštěvníci často z různými pohmožděninami, či zlomeninami. Tento koncert se ale vymknul kontrole.

V jednu chvíli se strhla davová hysterie, zapříčiněná tím, jak se fanoušci snažili k pódiu dostat co nejblíže. Lidé křičeli, omdlévali a dusili se. „Lapala jsem po dechu a měla jsem pocit, že mě dav kolem mlátí. Měla jsem pocit, že mi lidé doslova rozdrtí hrudník a plíce. Pamatuji si, jak jsem jen křičela, musím vypadnout, musím vypadnout!’ Lidé se však nehýbali. Bylo to, jako by doslova umírali,“ popsala dívka jménem Ariel, která se koncertu účastnila.

Organizátoři se nepochybně snažili koncert co nejdříve zastavit. Záchranáři se snažili z davu vyprostit nehybné fanoušky, kterým záhy dávali umělé dýchání. Dle odborníka je stání na koncertu nejsmrtelnější a nejnebezpečnější forma davu. „Lidi to vede k tomu, aby navzájem soupeřili o lepší místo. To je to poslední, co chcete, aby se stalo. Měli by naopak spolupracovat.“

Fanoušci Travise Scotta jsou rok po tragédii pobouření, že nijak nepřipomenul smutné výročí a vyčítají mu, že na ten den sdílel radši fotku s jeho partnerkou Kylie Jenner. K tragédii se ani slovem nevyjádřil. „Je ten chlap v pohodě? Tohle zveřejníš na Instagram na výročí, kdy deset nevinných lidí zemřelo na tvém koncertě? Jdi do prdele Travisi,“ zní jedna z kritik na Twitteru.

„Včera to byl rok od té doby, co deset lidí včetně devítiletého dítěte tragicky zemřelo během Travisova vystoupení na jeho festivalu. Nepřiznal to a ani nevzdal hold jakýmkoliv způsobem a radši místo toho strávil víkend na různých párty,“ přidala se ke kritikám novinářka Stephanie Soteriou.

Odborníci varují, že by se něco podobného mohlo v budoucnu opakovat. V USA totiž od té doby moc ochranných opatření na festivalech a koncertech nepřibylo. Pozitivní je to, že se mnoho interpretů z těchto zkušeností poučilo. Billie Eilish například ihned přerušila svůj koncert, kvůli jedné fanynce v davu, která nemohla dýchat.