Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

ilustrační snímek | foto: tiktok.com

Když mi byly čtyři roky, zemřel jsem ve výtahu před očima matky. Na TikToku se šíří děsivý trend

Na TikToku se v poslední době začínají šířit videa, ve kterých malé děti mluví o tom, jak byly zavražděny. Pochopitelně se nejedná o opravdové oběti, vytvořila je umělá inteligence. Ač jsou mnozí z trendu nadšení, na druhé straně je mnoho kritiků. Podle nich jsou videa necitelná a jejich tvůrci nemyslí na rodiče obětí.
  2:00

Popularita žánru true crime v poslední době každým dnem roste. Neustále se objevují nové formáty příběhů s tematikou rekonstruující kriminální činy, které se opravdu staly. Souběžně s popularitou true crime však roste také oblíbenost umělé inteligence. Když se na TikToku spojí dohromady, může vzniknout děsivý trend, stejně tak jako teď.

V poslední době se na TikToku množí videa, ve kterých oběti vrahů, mnohdy až příliš detailně, popisují, jak byly zavražděny. Samozřejmě se nejedná o opravdové oběti, ale pouze o jejich obličeje a těla zrekonstruované a vytvořené umělou inteligencí. Zároveň se ve většině případů jedná o příběhy dětí.

@ussadstory #story #storytime #tiktokstory #storytelling #storytelling #storyteller #sadstory #crime #girl #baby ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show

„Když mi byly čtyři roky, zemřel jsem ve výtahu před očima mé matky,“ popisuje animovaná hlava malého chlapce na TikToku. Před pěti lety byl se svou rodinou nakupovat v obchodním centru a když jeho matka vystupovala z výtahu, výtah se utrhl a spadl. Malý chlapec zemřel, jeho matka to přežila. Zmíněné video má „pouze“ 45 tisíc zhlédnutí, existují však i taková, která vidělo i více než 600 tisíc uživatelů.

„Nutit mě pít amoniak byl nejoblíbenější koníček maminky,“ popisuje mladý chlapec v jiném videu. Denně přibývají desítky podobných videí a většinou se nedají vyhledat pod žádným hashtagem. Profilů, které podobná videa zveřejňují, však není málo.

@ussadstory #storytime #story #tiktokstory #storytelling #storyteller #sadstory #boys #death #mother #crime #baby ♬ Got It from My Mama - Honey County

Na jedné straně se komentující shodují, že se jedná o nevšední způsob edukace veřejnosti. „Taková videa mohou oživit zapomenuté příběhy atraktivním způsobem. Fakt zajímavé, co dokáže umělá inteligence vytvořit,“ myslí si jedna ze sledujících.

Na druhé straně však stojí pravděpodobně početnější skupina, která si myslí, že jsou podobná videa nechutná a necitlivá. „Myslí někdo na rodiče těch obětí? Vždyť to je strašné,“ popisuje jeden komentující. Mnoho dalších se s ním shoduje a tvrdí, že jsou videa děsivá. „Tohle je nejzvrácenější věc, jakou jsem na TikToku viděl. Nechápu, proč to nesmažou,“ komentuje jeden z nich.