Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Od zvyšování platu přes červené nehty až k abstinenci. Nejlepší trendy roku na TikToku

Trendy na TikToku v uplynulém roce mnoho uživatelů inspirovaly. Díky nim se cítí sebevědomější, starají se o sebe, mají vyšší plat nebo třeba přestávají pít alkohol. A to vše jen díky aplikaci pro sdílení krátkých videí.
  21:00

Celý rok 2022 se na TikToku objevovalo mnoho trendů. Některé sice byly negativní, těch pozitivních, vtipných a inspirujících bylo mnohem více. Uživatelé TikToku si zamilovali jak červené nehty, tak fiktivní kočičí měnu nebo třeba převlékání jejich maminek do svého oblečení.

Act Your Wage Challenge

V uplynulém roce se na TikToku řešily i platy a odměny za práci přes čas. Uživatelku Jareen Imam nízké mzdy trápily natolik, že se rozhodla ostatní motivovat k tomu, aby pracovali pouze do takové míry, za kterou dostávají zaplaceno. Myslí si, že pokud firmy po svých zaměstnancích chtějí, aby pracovali dlouhé hodiny do noci, měly by jim za to adekvátně zaplatit. Díky výzvě na TikToku tak mnohým zaměstnavatelé zvýšili a plat a zlepšili jejich pracovní podmínky.

@saraisthreads #greenscreen it’s 2022 Susan. We’re acting our wage. #fyp #work #working #corporate #corporatelife #corporatetiktok #corporateamerica #corporatehumor #office #officelife #manager #managersbelike #career #quietquitting #quietquittingmyjob ♬ original sound - Sarai Marie

Damp Lifestyle

Pravděpodobně každý slyšel o výzvě „suchý únor“, nebo o jakémkoli jiném měsíci ve spojitosti s podobným názvem, kdy je hlavním cílem úplně omezit alkohol. Damp Lifestyle Challenge je méně drastickou výzvou, která nemá přesně stanovená pravidla. V podstatě jde o to, že vy sami si určíte, kolik alkoholu chcete vypít a tato pravidla dodržujete. Můžete pít alkohol jen o víkendech, jednou za měsíc, nebo vlastně kdykoli budete chtít, ale vaše pití skončí například u dvou skleniček vína. Jedná se tak o udržitelnější variantu suchých měsíců, která pomůže najít hranice komukoli, kdo se snaží alkohol omezit.

Červené nehty

Nic není atraktivnější než červený lak na nehtech. Alespoň podle některých uživatelek rozhodně ne. V posledních měsících si mnoho z nich začalo lakovat nehty na červeno, aby se zalíbily jejich potenciálnímu nebo vysněnému protějšku. Teorie o červených nehtech sice není podložená, mnoho žen se díky ní začalo více starat o sebe a především své ruce a cítí se tak mnohem více sebevědomé.

Dabloons

Na konci listopadu si celý TikTok zamiloval fiktivní kočičí měnu dabloons. V podstatě tak spolu uživatelé po celém světě hráli hru, kdy všichni předstírali, že existuje měna, za kterou si můžete pořídit úplně cokoli, od fretky až po draka. Šířila se videa, kdy jedna z koček přistoupila blíž k obrazovce, dala vám několik dabloons a vy jste si museli zapamatovat kolik jich máte. Pak jsme v dalších videích mohli nakupovat předměty a v některých případech vás kočky mohly i okrást.

Kterým ročním obdobím bych byla

Jakou barvou bych byla? A jakým zvířetem? Na tyto otázky a mnoho dalších odpovídal trend, který se jmenuje #ifiwas. Trend byl nejdříve určený pro páry. Partneři popisovali osobnost druhého pomocí jednoho slova. Trend vyzývá k tomu určit, co je člověk například za barvu. Dá se použít modrá, zelená nebo zkrátka jakákoliv, která podle drahé polovičky druhého definuje. Následně se začali přidávat sourozenci, přátelé i jednotlivci a vznikl tak jeden z nejhezčích trendů tohoto roku.

@kngimy If I was .. #ifiwastrend #uae #abudhabi #ifiwasatrend ♬ Run Boy Run - Woodkid

Tortilla Challenge

Příkladem trendu, který byl v podstatě jenom vtipný a uživatelé se ho díky tomu zamilovali, je tortilla challenge. Princip je jednoduchý, uživatelé stojí v kruhu se svými přáteli, v ústech drží vodu a tortillou si plácají po tvářích, zkoušejí, kdo z nich to déle vydrží a při tom se natáčejí. TikTok podobná sice videa označuje varováním, že podobné chování může vést k úrazu, i přes to se výzvou uživatelé po celém světě baví.

Maminky jako jejich dcery

Ke konci roku se objevila videa, která motivovala matky, aby se o sebe více staraly. Jejich dcery je totiž převlékaly do svého oblečení a ony se díky tomu cítily více sebevědomé. Videa začínají záběrem, na kterém se objeví matka, mnohdy oblečená do domácího oblečení. Následně se záběr změní a matka se vrací oblečená podle současných trendů, jinak nalíčená, s odlišným účesem a zároveň vypadá o mnoho let mladší.

@vicpn31 umm… she slayed ✨ #momsoftiktok #trending #funny @jeninu84 ♬ original sound - evie

V uplynulém roce se rozšířilo i mnoho jiných pozitivních trendů. Uživatelé se třeba učili mít rádi svá těla ať jsou jakákoli, vařili nevšední recepty, cvičili nebo zkoušeli nové účesy. Taky jsme byli všichni chvíli byli cool kids nebo jsme zpívali Tak nějak málo tančím od kapely Kryštof. Trendů byl nespočet a všechny zmíněné byly pozitivní.