Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

Gumball | foto: Instagram.com

Co teď vede na TikToku? Ztrapněný banán, Stranger Things a manifestace

Na TikToku se objevují neustále nové trendy. Ovšem některé se tak jenom tváří. Změní se jim sice název, ale princip je úplně stejný. Dalším aktuálním trendem je herec ze Stranger Things, nebo banán Joe.
  10:11

TikTok trend Lucky Girl Syndrom, je ukázkovým příkladem toho, jak se na TikToku předělávají úplně stejné principy, šablony a trendy. Uživatelé tomu sice dají jiný název a označují to za novou věc, ve finále se ale jedná o stejný princip. Jedním z posledních trendů tohoto typu je takzvaný „Lucky Girl Syndrom“. O co v něm jde? Ti, kteří video s trendem natočí, zkrátka říkají frázi: „Mám takové štěstí, všechno mi vychází.“ Následně pak prostě budou mít štěstí a všechno jim vyjde. Trend je sice mířený primárně na dívky, o čemž vypovídá už název samotný, podobnou věc ale dělá i spousta mužů. Nejde však o nic nového, celý koncept vychází z knihy Tajemství. A podle té už vznikl nejeden tiktokový trend, například, když si lidé zapisovali přání, dokud se jim nesplnila.

@viluong So crazy how everything works out when you tell yourself they will 😫 #luckygirlsyndrome #manifestation #firsttimehomebuyer #bedroom ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Většina trendů na TikToku funguje ale trochu jinak, vychází mnohdy například ze seriálů, které jsou aktuálně populární. Příkladem může být ten, který inspiroval seriál Stranger Things. Fin Wolfhard, který hrál v seriálu Mikea Wheelera, se stal tváří celého trendu. Video, ve kterém Wolfhard dojde až ke kameře, luskne a usměje se teď musel vidět už doopravdy každý. Trend využívá pouze siluety mladého herce, na pozadí pak hraje video či obrázek, který si každý upraví podle sebe. Ten se změní ve chvíli, kdy herec luskne.

Vznikají jak inspirativní videa, kde se lidé motivují ke cvičení a hubnutí, ale i ta humorná. „Albus Brumbál na konci každého školního roku v Bradavicích,“ stojí v jednom z videí. Na pozadí se pak vlajka koleje Zmijozel, který vyhrál školní pohár, změní za vlajky Nebelvíru. Video si tak utahuje z toho, jak Brumbál vždy dokázal na poslední chvíli změnit body tak, aby vyhrál Nebelvír.

Spousta lidí ale zároveň nechápe, proč je trend tak populární a utahují si z trendu sasmotného.

@martinluthervandrossjr Sorry I had to do this lmao and always a big thanks to @igreenscreenthings #viral #funny #finnwolfhard #strangerthings #meme #trend #snapping #CapCut #fypシ ♬ original sound - Sage

Ne všechny věci, které na TikToku trendují, jsou ale inspirovány aktuálními trendy v popkultuře. Ukázkou toho byl například song Bloody Mary od Lady Gaga, který byl starý několik let, na TikToku však začal trendovat obrovskou rychlostí. Teď je tu další takový případ. Animovaný seriál „The Amazing World of Gumball“ sice na stanici Cartoon Network skončil už před čtyřmi lety, na TikToku je ale hvězdou ledna 2023. V seriálu hrají hlavní role modrá kočka Gumball a a její adoptovaný bratr Darwin. Gumlballa sice v tiktokových videích najdeme také, hlavní hvězdo je ale jeho spolužák, banán Joe.

Joe v krátkém videu sedí u počítače a sleduje video, dle jeho výrazu takové, za které se stydí. Komu by se něco takového nestalo? Tisíce a tisíce uživatelů TikToku se očividně s takovou situací dokážou ztotožnit. „Já v jednu ráno, když mám od sedmi školu,“ píše se v jednom z videí.

Trend je nejčastěji doprovázen písničkou Hey, Mickey! a má aktuálně miliony zhlédnutí.

@acqua1nt3d i stay up for no one except jake sully. #avatarthewayofwater #jakesullyedit #jakesully #neytiri #loak #kiri #neteyam #tuk #capcut #foryoupage #fypシ ♬ Hey, Mickey! - Baby Tate