Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Youtuberovi hrozí 20 let vězení | foto: instagram.com

Yotuber předstíral havárii svého letadla. Nyní mu hrozí až 20 let vězení

Americký youtuber Trevor Jacob se možná ocitne na 20 let ve vězení. Kvůli sledovanosti totiž předstíral havárii letadla, poté ho navíc skryl před vyšetřovateli. Jeho chování se může brát jako maření federálního výkonu. Jacob se sice po dlouhé době přiznal, nemusí to však znamenat vůbec nic.
  16:59

Někteří lidé jsou schopni udělat naprosto cokoliv pouze proto, aby si získali sledovanost. Podobně tomu bylo i u amerického youtubera Trevora Jacoba, který velmi doplatil na způsob, kterým si chtěl pozornost získat. Devětadvacetiletý youtuber totiž předstíral poruchu letadla, ve kterém letěl a vyskočil z něj padákem, zatímco letadlo se zřítilo na zem. Jacob si všechno pečlivě natáčel a později o havárii informoval úřady s tím, že netuší, kde se letadlo zřítilo. Ve skutečnosti to bylo celé jinak a Jacobovi hrozí až dvacet let ve vězení.

Celá kauza začala naprosto nevinně. Bývalý pilot Jacob se rozhodl proletět se ve svém letadle, aby rozprášil popel svého zesnulého kamaráda. Letadlo si vybavil několika kamerami, svítilo slunce a vše se zdálo v naprostém pořádku. To se však změnilo ve chvíli, kdy vrtule letadla začala vynechávat otáčky a nakonec se zastavila úplně. Záběry z kamer na YouTube, které údajnou poruchu zaznamenaly, jsou však v tu chvíli nikoliv z kabiny pilota, ale z venčí letadla. Nelze tak určit, co se v tu chvíli odehrávalo v kabině, kde Jacob seděl. Letadlo se každopádně zastavilo a Jacob, který údajně nevěděl, co se v tu chvíli stalo, se nějakou dobu rozmýšlel co udělá. Když ale letadlo začalo klesat, rozhodl se z něj vyskočit s padákem na zádech a malou kamerou v ruce.

Jacob nakonec dopadl do křoví, což mu způsobilo různé oděrky na kůži, jinak bylo všechno v pořádku. Rozhodl se najít zřícené letadlo a potom se vydal na cestu domů. Neměl ovšem žádný signál a tak si nemohl nijak přivolat pomoc. Také neměl žádnou vodu a musel proto pít vodu z potoku, na který narazil až večer, kdy už bylo dávno po setmění. Nakonec ho zachránili místní farmáři, kteří jeli v autě kolem cesty. Jacob později nahlásil svou nehodu Národnímu úřadu pro bezpečnost dopravy, podezřelé ale bylo to, že až s odstupem několika dnů. Navíc také tvrdil, že nemá žádné tušení kde přesně letadlo havarovalo. To však, jak se později ukázalo, byla jedna obrovská lež.

Případem se totiž začala zabývat Federální letecká správa a při vyšetřování se objevilo hned několik velmi podezřelých stop, které vedly k tomu, že se jedná o podvod. Jacob se později přiznal k tomu, jak to celé doopravdy bylo. Havárii letadla opravdu předstíral. Chtěl si tak získat pozornost od lidí, kteří by za normálních okolností jeho videa nepřilákala. Očividně se to povedlo, protože video, ve kterém Jacob havaruje, má už přes 4 miliony zhlédnutí. Navíc celou dobu moc dobře věděl, kde se letadlo zřítilo. Se svým kamarádem se vrtulníkem vydal ke zřícenému letadlu aby si odtamtud mohl vzít záběry z kamer, které byly na letadle přidělané. Později se také vrátil pro součásti letadla, aby ho mohl schovat. Letadlo spolu s kamarádem rozřezal a jednotlivé součástky rozmístil po letišti a hangáru.

Federální letecká zpráva mu na základě toho odebrala letecký průkaz, tím to ale zdaleka neskončilo. Naopak, Jacob se totiž dopustil úmyslného maření federálního výkonu a tím se dopustil opravdu závažného činu. To, že tahal za nos své fanoušky, nikdo zvlášť neřeší, ale že to stejné provedl s federálním úřadem je naprosto šílené. Federální letecká zpráva totiž byla nucena vynaložit různé prostředky, aby havarované letadlo našla. Jacob jí navíc také lhal o tom, co havárii způsobilo. Samotné přiznání se pro něj sice může být u soudu polehčující okolností, navzdory tomu, že byl v podstatě donucený své tvrzení, kvůli konfrontujícím důkazům žalující strany, naprosto změnit, nikdo ale s takovým závěrem nepočítá.

Jacob, který si chtěl získat pozornost, ji nakonec opravdu má. Ovšem ne takovým způsobem, jakým si původně představoval. Jacobovi totiž hrozí, za maření federálního vyšetřování, až dvacet let vězení. Youtuberovo jednání ho tak pravděpodobně přijde velmi draho. Finální verdikt zatím není známý, ale Jacob se v podstatě může pouze modlit za to, ať mu soud nabídne snížený trest. Jinak by totiž musel dlouho pozorovat okolní svět pouze zpoza vězeňských zdí.