Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

Youtube vs. Twitch, proč velcí tvůrci odcházejí z Twitche ? | foto: Antiyoutuber.cz

Streameři odchází z Twitche na YouTube. I kvůli penězům

V posledních několika měsících mnoho Twitch streamerů oznámilo, že se stěhují na YouTube. Fanoušky samozřejmě zajímá, co za tím stojí. Část streamerů se proto rozpovídala a uvedla vše na pravou míru.
  4:00

Twitch je jednou z největších a nejpopulárnějších streamovacích platforem. Koneckonců je domovem některých z největších jmen v herním světě jako jsou xQc, Amouranth, Ninja a Pokimane. Web má působivých 140 milionů aktivních uživatelů měsíčně. Na začátku září streamer TimTheTatman oznámil, že platformu Twitch opustí. Není jediný, následuje DrLupa a Jacka „CouRage“ Dunlopa na platformu YouTube Gaming. Všichni jmenovaní byli v minulosti velkými tvářemi Twitche, nyní mají smlouvu na exkluzivitu právě s YouTube.

Hlavním důvodem k přesunu některých z největších jmen Twitche na jiné platformy jsou obrovské sumy peněz, které jim byly za přechod nabízeny. Přesná částka však zatím není veřejně známá. Za exkluzivitu jim YouTube navíc nabízí fixní odměnu. To v podstatě znamená, že streameři jsou schopni vydělat stejně peněz jako prostřednictvím darů od fanoušků na platformě Twitch, k tomu mají však smluvně zajištěný základní plat. Případně dostanou jednorázovou částku při podpisu smlouvy s platformou, ale nesmí streamovat na jiných platformách. Nejsou tudíž závislí na počtu fanoušků a jejich štědrosti. Streamerka Valkyrae k tomu řekla, že podle její smlouvy může být na jejím vysílání klidně jen jeden sledující a nijak ji to finančně neovlivní.

Dalším důvodem, proč velká jména Twitch opouští, je i časté banování a mazání účtů na platformě. Je za tím příliš přísné vymáhání amerického zákona o autorském právu.

YouTube tvůrcům navíc nabízí větší publikum. I když je Twitch hlavní platformou pro živé vysílání, jeho celková uživatelská základna je ve srovnání YouTube velmi úzká. Ten se chlubí dvěma až třemi miliardami unikátních uživatelů každý měsíc ve srovnání se 140 miliony na Twitchi.

Mnoho tvůrců, kteří přešli na YouTube také přiznává, že se YouTube o ně stará více než Twitch. Ten nijak neoceňuje jejich úspěchy na platformě a je k nim celkově chladný, kdežto YouTube si své tvůrce hýčká.